Waarom ‘We zijn er bijna’ populair is

Eerlijke televisie over gewone mensen. Verklaart dat het succes van 'We zijn er bijna'?

Een spelletje jeu de boules, bloemen op een campingtafeltje, een wasrekje in de zon, iemand in een badjas op slippers met handdoek die naar het washok loopt, samen buiten afwassen, prachtige stadjes en uitzichten; het komt allemaal voorbij in ‘We zijn er bijna’ en we kijken er graag naar.

Hoewel sponsor ANWB een half jaar geleden afhaakte, liet Omroep Max weten dat het programma wat de omroep betreft nog vele jaren doorgaat. Gisteravond was de eerste aflevering van een nieuwe reeks. Er keken ruim 1,3 miljoen mensen.

Naambordje op de caravan

Martine van Os ging met de Vlaamse reisleiders Lut en Willy op pad om met een groep Nederlandse oudere kampeerders van Bologna naar de hak van de laars van Italië te reizen. Ze hadden een microfoontje mee voor de groepsbijeenkomsten en iedereen ontving een naambordje voor op de caravan. Nellie kreeg voor de duur van de reis de naam Nele, omdat er nog een Nellie was. Dat vond ze geen probleem en het naambordje werd snel aangepast.

Kopje koffie en een koekje

We maakten gister kennis met Joop, die zijn vrouw net had verloren, maar meeging ‘omdat hij niet achter de geraniums wilde zitten’. Hij was jarig en vierde dat met Martine met een kopje koffie en een koekje. Joop heeft ooit in Milaan gewerkt en spreekt een beetje Italiaans. Dat hebben we nog niet echt kunnen zien, het bleef bij ‘Buongiorno’ en ‘Gracie’, maar wie weet komt dat nog.

Ton schampte een muurtje

En dan was daar Ton, die de navigatieopdracht om een scherpe bocht te nemen te letterlijk nam en een muurtje schampte. Flinke schade, maar Lut en Willy hadden gelukkig een technisch assistent mee en met ducktape en een stukje board kwam die een heel eind. Ger houdt erg van het Italiaanse eten en snoepte daar lekker van in de grootste voedselhal ter wereld. Meer zullen we niet verklappen, voor het geval je de herhaling nog wilt kijken.

Pootjes indraaien

‘We zijn er bijna’ is enorm populair. Er is zelfs een bingokaart zodat je dingen als ‘Even mijn blinkende caravan poetsen’ en ‘Even een campingwasje doen’ af kunt strepen tijdens het programma. Misschien is het de aantrekkingskracht van de herkenning: pootjes indraaien, stekkers controleren, spiegels rechtzetten, caravan poetsen. Wie een caravan heeft of had weet er alles van.

Als god in Frankrijk in Italië

Of het is Martine van Os, die op een rustige manier haar gesprekjes met iedereen voert en als het nodig is niet te beroerd is om een bloem te helpen determineren. Of misschien zijn het de prachtige vakantiebeelden van glooiende heuvels en oude stadjes. Hoe dan ook, de reizigers zelf hebben het duidelijk naar hun zin. “Zo kenne we 100 worden”, zegt één van de mannen. “We leven als God in Frankrijk in Italië”.

Bingokaart

 

Wil je de eerste uitzending nog bekijken? Dat kan hier.

We zijn er Bijna! is wekelijks te zien om 21.25 uur op NPO 1.