Waarom Jan Terlouw niet achter die geraniums terecht komt

Stoppen met werken? Voor Jan Terlouw lijkt dat niet aan de orde.

Hij is 87 jaar en nog altijd zit Jan Terlouw niet achter de geraniums. Dat hij er ooit terecht komt, lijkt ook vrijwel uitgesloten. Hij komt gewoon weer met een nieuw boek. Gedichten dit keer.

De man is niet alleen wetenschappelijk en politiek onderlegd, maar is ook nog eens gezegend met een flinke dosis creativiteit. Scheppingsdrang is misschien de verbinding tussen al deze disciplines. Hij kan er niet mee ophouden, want nu blijkt er komend najaar een poëziebundel van zijn hand te verschijnen. Met pensioen? Geen sprake van. 

Gedicht IJssel in DWDD

Volgens Boekennieuws komt deze nieuwe creatie mogelijk voort uit het begin dit jaar voordragen van zijn gedicht IJssel in De wereld Draait Door (DWDD). Het moet hem op de een of andere manier op de gedachte hebben gebracht om zijn gedichten te bundelen en uit te laten geven. Het is zijn debuut als het om poëzie gaat. 

D66

Terlouw was vanaf 1958 wetenschappelijk onderzoeker en stapte in 1966 in de politiek (D66). Eerst als gemeenteraadslid in Utrecht en later als Tweede kamerlid (1971-1981). In het kabinet Van Agt II en III was hij minister van Economische Zaken en vicepremier. In 1982 stapte hij uit de politiek, werkte een tijd in Parijs als secretaris-generaal van de conferentie van Europese transportministers en werd in 1991 benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland. In 1996 ging hij met pensioen. 

Oorlogswinter

Als schrijver kennen we Terlouw onder meer van zijn boek Oorlogswinter (1972) en Koning van Katoren (1971). Gedichte gedachten gaat zijn eerste poëziebundel heten. En het staat vol rijm en ritme, zo meent zijn uitgever (Uitgeverij De Kring).