Kunstprogramma’s interesseren veelal een klein publiek. Jeroen krabbé lijkt met zijn ‘Krabbé op zoek naar… ‘ toch een groter publiek aan te spreken. Hoe kan dat?
Jeroen Krabbé (73), acteur en kunstschilder, reist in de voetsporen van schilder Gauguin. Hij deed dat eerder al met Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Met zijn programma Krabbé zoekt Gauguin, combineert hij zijn beide passies op een doeltreffende manier met elkaar: zelf voor de camera staan en vertellen over het kunstenaarschap.
Ver-van-hun-bed-show
Hij belicht grote schilders. Dat klinkt voor de meeste mensen, die niet zo veel op hebben met kunst, als een ver-van-hun-bed-show. Maar wat blijkt: het is een graag gezien programma, mede door het feit dat hij niet louter vertelt, maar vooral laat zién waar schilders woonden, werkten en studeerden. Waar ook ter wereld.
Tv-recensent Han Lips noemt Krabbé de Derk Bolt van de kunstwereld. Op chronologische wijze op zoek naar de handel en wandel van de eerdergenoemde schilders, in zijn rode Volvo station. De zoektocht die Krabbé aflegt, is een reis, een avontuur. Hij doet het voorkomen als ontrafelt hij een groot mysterie. En dat maakt nieuwsgierig en fascineert.
Hij stelt zichzelf vragen
Het bijzondere is dat je er ook echt nog wat van opsteekt. Krabbé weet het verhaal boeiend neer te zetten, stelt zichzelf vragen (en soms lijkt een medewerkster van achter de camera dat te doen). Hij brengt het levendig en onderzoekend, daar ga je als kijker gemakkelijk in mee.
In deze serie van zes afleveringen reist hij naar Peru, Kopenhagen, Parijs, Bretagne, Martinique, Tahiti en Hiva Oa. Op zoek naar de schilders voetstappen, zijn inspiratiebronnen, zijn denken en zijn doen. Hem proberen te begrijpen en daarmee een beetje zijn schilderijen. Het is een hele kunst.
De komende dinsdagen om 20.25 uur bij AvroTros op NPO2. Met na iedere uitzending op NPO2 Extra vanuit Krabbé’s eigen atelier een napraat-sessie, waarin hij met regisseur Richard den Dulk dieper ingaat op de opnames en de werken van Gauguin. Deze week was aflevering 2.
Foto: Dalfsennet