close
  • maandag 13 juli
Nostalgie

Vandaag 49 jaar geleden: de introductie van de Alarmschijf!

Vandaag 49 jaar geleden: de introductie van de Alarmschijf!

‘Dit is de nieuwe Alarmschijf!’ Een herkenbare zin voor muziekliefhebbers. Het moment waarop de dj de plaat aankondigt die een week lang in de spotlight staat door deze vaker te draaien. Was jij vroeger iemand die hitlijsten verzamelde? Dan ken je vast wel die kenmerkende bel.

De allereerste: Oh, Well Part 1 & 2

Zeezender Radio Veronica startte met de Alarmschijf op 1 november 1969. Iedere week kozen dj’s een single uit waarvan zij dachten dat het een hit zou worden. De eerste was meteen raak. De keuze viel op de single Oh, Well Part 1 & 2 van Fleetwood Mac. Een week later kwam het nummer de Top 40 binnen en vanaf 22 november 1969 stond de plaat vier weken lang op de eerste plaats. Een goed begin van ‘Veronica’s Alarmschijf!’

Extra omzet

Veronica bedacht de ‘Alarmschijf’ in navolging van radiozenders in de Verenigde Staten en Engeland. Daar bestond het fenomeen van een ‘hittip’ al langer. Iedere donderdag werd de selectie van de Alarmschijf uitgevoerd door de Veronica dj’s, mogelijk na goedkeuring door baas Lex Harding. De Alarmschijf zorgde iedere daarop volgende week beslist voor een extra omzet van 5000 singels. De dj’s in de plaatselijke discotheken kochten de alarmschijf namelijk meteen.

Wisselende zenders

Toen Zeezender Radio Veronica op 31 augustus 1974 noodgedwongen moest stoppen, was de Alarmschijf twee jaar lang niet meer te horen op de radio. Toen Veronica terugkwam als publieke omroep, werd ook de Alarmschijf weer ingevoerd. In de tussentijd werd er wel iedere week eentje gekozen. Vanaf oktober 1992 werd de Alarmschijf uitgezonden door 3FM, totdat 3FM de Mega Top 50 uit ging zenden met de bijbehorende Megahit.

Enkele maanden daarna werd de schijf geadopteerd door Radio 538. Na 25 jaar heeft deze zender dit jaar aangekondigd te gaan stoppen met het uitzenden van de Nederlandse Top 40 en de bijbehorende Alarmschijf. De moeder aller hitlijsten is evenals de Alarmschijf daarom vanaf januari 2019 iedere vrijdagmiddag te horen bij Q-music die het stokje overneemt.

Nog een paar feitjes

In maart 2018 vierde Radio 538 de 2500e Alarmschijf met de ‘Alarmschijf Top 100’. Tom Walker scoorde met zijn ballad ‘Leave a Light on’ de 2500ste. De meest succesvolle is ‘Wake Me Up’ van Avicii. Uit 2499 Alarmschijven behaalde dit nummer de meeste punten in de Top 40. ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel is de meest succesvolle Nederlandse Alarmschijf. Het nummer stond maar liefst 33 weken in de Top 40 en bereikte daarmee de derde plaats in de ‘Alarmschijf Top 100’.

De artiest die het meest vaak in de spotlight is gezet is Rihanna. Zij scoorde 29 keer een Alarmschijf. Frank Sinatra werd op zijn 75e nog een keer de Alarmschijf met het nummer ‘Love and marriage’. Een opmerkelijke Alarmschijf is ‘Met de vlam in de pijp’ van Henk Wijngaart. In 1978 zette toenmalige Top 40-directeur Sieb Kroeske zijn zin door om dit nummer tot Alarmschijf te bombarderen. Sommigen verklaarden hem voor gek, maar hij kreeg gelijk. Het werd een nummer 1 hit en het was tegelijkertijd de start van de succesvolle carrière van Henk Wijngaard.

Geschreven door: Redactie