2 januari 1965: eerste Top 40

Hitlijst, Alarmschijf, Radiorebus... Vandaag 53 jaar geleden werd de eerste Top 40 uitgezonden.

Weet jij het nog?

De klapperrrrr van de week! Het zal velen bekend in de oren klinken. De hoogste binnenkomer in de Top 40. Het is vandaag 53 jaar geleden dat die eerste Top 40 werd uitgezonden. En ooit was het hip als je in ieder geval de eerste drie kon opnoemen.

In die begintijd moest je nog naar de platenzaak om jouw favoriet in de wacht te slepen. In de winkel lag op de balie het gedrukte exemplaar en je wees het plaatje aan dat je wilde horen via de als een telefoonhoorn uitziende speaker. De plaat werd opgezet en je luisterde naar het liedje alvorens tot koop over te gaan. De plaat die het beste werd verkocht, kon hoog eindigen in de hitlijst der hitlijsten: de Nederlandse Top 40. En dat was wat hoor!

Even terug in die tijd. Wie kent nog de Radio Rebus, die jarenlang vast onderdeel van de uitzending was. De Top 40 was dé hitlijst waar iedereen naar luisterde en die je ook echt volgde. Of dat tegenwoordig nog zo is, valt te betwijfelen, maar de Top 40 bestaat nog altijd, uitgezonden op radio 538. Sterker nog, de Stichting Nederlandse Top 40 blijft zich vernieuwen want sinds eind 2017 kent ze drie nieuwe hitlijsten: de Airplay Top 40, de Global Top 40 en de Streaming Top 40. Muziek komt tegenwoordig niet slechts nog via de radio naar je toe. Spotify is één van de andere wegen. En social media maakt ook deel uit van de samenstelling ervan.

Radio Veronica

In dat eerste jaar stonden de Beatles op nummer 1 met I Feel Fine. Op 1, dan was je echt een topper. De Nederlandse Hitparade, zoals ze in die beginjaren heette werd op zaterdagmiddag uitgezonden en pas vanaf 1966 werd het de Top 40. Radio Veronica zond de hitlijst uit, Joost den Draaijer presenteerde het. Deze Willem van Kooten is tevens de bedenker ervan. De Alarmschijf, de Tipparade… ze kwamen allemaal voorbij.

De Top 40 werd in 1974 overgenomen door de Stichting Nederlandse Top 40, opgericht door Lex Harding en Rob Out. De lijst met meest populaire liedjes doorliep vanaf dat moment een reis langs onder meer radio Mi-Amigo, Hilversum 3, Hilversum 2 en vanaf 27 mei 1976 kwam de hitlijst terug bij Veronica, iedere vrijdagavond uitgezonden en later op vrijdagmiddag.
Vooral Lex Harding heeft de lijst vele jaren gepresenteerd, later onder andere Eric de Zwart en Gijs Staverman. Op dit moment presenteert Jeroen Nieuwenhuize de hitlijst iedere vrijdagmiddag van 14 tot 18 uur op Radio 538.

Spotify

Het lied dat op nummer 1 kwam, was de best verkopende single van het moment, later de cd, in de leeftijdsgroep 13 tot 35 jaar. Sinds 2014 ging het om de winkelverkoopcijfers van Media Markt, maar ook het aantal keren dat de plaat op de radio wordt gedraaid (airplay) op NPO 3FM, Radio 538, Qmusic, Sky Radio, Slam!FM en 100% NL. Sinds februari 2014 werden streaming gegevens van Spotify, Deezer en Juke meegenomen.

Abba scoorde vele nummer 1 hits in de jaren tussen 1976 en de begin jaren tachtig. Vele jaren later scoort Adele er flink wat en vlak in die tussentijd de George Baker Selection niet uit. In de beginjaren de Beach Boys en de Beatles en later de Bee Gees. En misschien zit het in de beginletter, maar ook Beyoncé en Justin Bieber gaan lekker. En vooruit: Bløf ook een keertje en Boney M, Bon Jovi en Borsato. En dan ook nog: Vader Abraham met ‘Zou het erg zijn Lieve opa, Den Uyl is in den olie (was niet een carnavalskraker?) en natuurlijk ’t Smurfenlied. Allemaal jaren zeventig. Happy van Pharrell Williams is niet alleen de grootste Top 40-hit ooit, maar ook de langstgenoteerde.