Er komt steeds een beetje meer ruimte om op vakantie te gaan, maar reizen naar het buitenland blijft voorlopig behoorlijk ingewikkeld. Veel mensen zoeken daarom vertier in eigen land. Wie in het bezit is van een boot of een bungalow mag van geluk spreken.
Vorig jaar werd al geroepen dat de bootverkoop de pan uit rijst, en dat is dit jaar niet anders. ‘Bel een willekeurige botenverkoper en hij zegt dat de markt ontploft is door de coronacrisis,’ meldde de Volkskrant vorig jaar zomer. Inmiddels liggen jachthavens vol en booteigenaren kunnen niet wachten om het water op te gaan. Wie er niet eentje heeft, probeert nog een bootje te bemachtigen. Een bijna onmogelijke missie. Zeker is dat het ook dit jaar weer een drukke boel op de Nederlandse wateren wordt. Vooral de sloep was en is in trek. Daar vaar je gemakkelijk mee en heb je geen zeildiploma’s of vaarbewijzen voor nodig. Aangezien het volgende week mooier weer gaat worden, zal dit vermoedelijk die tweede meivakantieweek losgaan.
Vooral Drenthe, Friesland en Zeeland zijn in trek
Nog zo’n hit dankzij de coronacrisis: de vakantiebungalow. Ze stegen vorig jaar flink in prijs door de enorme vraag naar vakantiehuizen in eigen land. Het voordeel is dat je je gemakkelijk kunt ontspannen en weer kunt opladen op een redelijke afstand van waar je woont. Die bereikbaarheid vinden veel mensen in deze tijd heerlijk. Ze zijn in een mum van tijd bij hun Nederlandse vakantiehuis. Zelfs mensen die het thuiswerken beu zijn, kiezen voor zo’n huisje om er te werken. Het Financieel Dagblad liet eerder weten dat vooral locaties in Drenthe, Friesland en Zeeland populair zijn. Mensen blijken ook voor enige luxe te kiezen. Er is veel vraag naar het zogenoemde ‘hogere segment’. Voor veel mensen is het een investering en woningen met verkoopprijzen van tussen de 150.000 en 250.000 blijken goed te lopen.
Er worden nog huisjes bij gebouwd
Dit geldt ook voor het huren van vakantiehuizen. Zie nog maar een vakantiewoning voor de meivakantie of de zomervakantie te reserveren. Dat blijkt een lastige klus. Het is duidelijk dat Nederlanders hun eigen land hebben (her)ontdekt. “Afgelopen zomer was er een run op vakantiehuisjes. Vakantieparken zaten vol en ook de verhuur van losse huisjes liep als een trein. Dit jaar boeken we vooral last minute,” berichtte RTL in januari van dit jaar. Toen werd nog gemeld dat er voor de meivakantie en de grote vakantie voldoende keuze was. Dat is inmiddels allang niet meer zo. De meeste vakantieparken hebben dan ook goed hoop voor komende zomer. Vooral als het vaccineren snel gaat. Er worden zelfs nog huisjes bij gebouwd, en ook blijken jongeren vaker een huisje te boeken.