Toeristen hebben in 2017 opnieuw meer geld uitgegeven in Nederland dan het jaar daarvoor. Vooral buitenlandse toeristen gaven fors meer geld uit: 29,9 miljard euro, een groei van 12,6 procent. Dat meldt het CBS.
Restaurants en cafés profiteren
Ook Nederlanders zelf gaven meer uit aan vakanties en uitjes in eigen land, in totaal 43 miljard. Dat is een groei van 3,6 procent. Die groei is wel een stuk kleiner dan die van de uitgaven van buitenlandse toeristen. Het geld ging met name op aan eten en drinken in de horeca. In totaal kwamen de toeristische bestedingen in Nederland in 2017 uit op ruim 82 miljard euro. Daarbij wordt ook meegerekend de uitgaven van toeristen die niet naar Nederland kwamen, maar wel accommodaties of vliegtickets boekten via een Nederlands bedrijf.
Meer werkgelegenheid
De cijfers zijn terug te zien in de groei van het aantal banen in de toeristische sector: met 3,8 procent naar 761.000. Dat is fors hoger dan de algemene banengroei in Nederland, want die is 2,1 procent. Van alle banen in Nederland is nu 7,5 procent te vinden in de toeristische sector. Daarbij horen banen in de horeca, luchtvaart, kunst, cultuur en reisorganisaties. Daarnaast zorgt toerisme voor werk in het vervoer en winkels.
Het gaat in het toerisme echter wel vaak om deeltijdbanen. Reken je die om naar voltijdbanen dan zijn het er 455.000. Toerisme is goed voor 4,3 procent van de totale Nederlandse economie. Ter vergelijking: in 2010 ging het om een aandeel van 3 procent.
De schaduwkant
Wereldwijd blijft het toerisme groeien. Ook in Nederland is de verwachting dat de stijgende lijn doorzet. Gunstig voor de economie, maar het heeft zeker nadelen. In Amsterdam is het volgens sommigen te druk en te vies. Inwoners voelen zich minder thuis door al die toeristen en hebben last van openbaar vervoer wat uitpuilt en de vele ‘selfie-chinezen’. Volgens een econoom van ABN Amro is het daarom zaak om toerisme meer te spreiden en verschillende locaties in Nederland te promoten.