Tijd voor Schumann: Im wunderschönen Monat Mai

Sommige mensen fluiten het als ze het gras maaien. Wie de tekst kent, zingt het tijdens de afwas. Er zijn ook mensen die er eens even goed voor gaan zitten. Schumann’s Im wunderschönen Monat Mai. Het is er tijd voor!

Im wunderschönen Monat Mai,

Als alle Knospen sprangen,

Da ist in meinem Herzen

Die Liebe aufgegangen.

Im wunderschönen Monat Mai,

Als alle Vögel sangen,

Da hab’ ich ihr gestanden

Mein Sehnen und Verlangen.

Laten we meteen duidelijk maken dat het lied niet door Robert Schumann is geschreven. Het is een gedicht uit 1821 dat door hem van muziek is voorzien. Het is gebaseerd op een gedicht van de Duitse dichter Heinrich Heine (1797-1856) dat hij schreef in 1827. In de tijd van de romantiek. Wie de tekst leest, zal zich daar niet over verbazen.

Schumann had van nature literaire belangstelling

De Duitse componist Robert Schumann (1810-1856) behoort tot de belangrijkste componisten van de periode van de muzikale romantiek en had deze literaire belangstelling niet van een vreemde. Zijn vader was schrijver, uitgever en literair vertaler. Zijn zus en drie broers gingen het boekenvak in, Robert koos voor de muziek, maar hij schreef ook regelmatig gedichten.

Door omstandigheden en het overlijden van zijn vader koos hij aanvankelijk voor een rechtenstudie, maar hij kwam niet los van de muziek. Uiteindelijk viel dan toch de keuze op muziekstudies en later combineerde hij ook zijn kwaliteit als schrijver met de muziek door een eigen tijdschrift over muziek te creëren.

Hij ontwikkelde zich tot een zeer productieve en meer en meer bekende componist, ook al werd dit soms overschaduwd door het verdienstelijke pianospel van zijn vrouw Clara Wieck. Ze was een succesvol concertpianiste. Schumann ging regelmatig met haar mee op reis als ze elders in de wereld concerten gaf.

Zijn nalatenschap van pianowerken en liederen

Na 1840 brak hij echt door als componist met zijn pianocycli zoals Liederkreis en Dichterliebe en veel kamermuziek. In 1948 voltooide hij de opera Genoveva, schreef toneelmuziek en creëerde het derde deel van de Szenen aus Goethe’s Faust. Ondanks deze successen ging het met de gezondheid van Schumann bergafwaarts. Hij had gehoorproblemen en angstaanvallen en leed aan depressies. Uiteindelijk kwam hij in een inrichting terecht, waar hij in eenzaamheid is gestorven.

Nog altijd kunnen liefhebbers putten uit een grote reeks pianowerken en liederen die hij heeft nagelaten. Ook zijn er veel koor- en orkestwerken van Schumann. Wie meer wil weten over Schumanns werk en leven kan een bezoek brengen aan het Schumannhaus in Bonn, het Schumannhaus in Leipzig en het Robert-Schumann-Haus in Zwickau.

Afbeelding Robert Schumann: door Josef Kriehuber – Dit bestand is geëxtraheerd uit een ander bestand, Publiek domein,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=507281

Afbeelding Schumann en zijn vrouw Clara: door Eduard Kaiser – Eduard Kaiser, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=720721