Waarschuwingen alom, ga niet het ijs op. Vooral ondergelopen uiterwaarden blijken gevaarlijk.
Sloten, plassen en ondergelopen uiterwaarden, het ziet er allemaal prachtig uit tijdens deze koude dagen. Temeer daar de zon ook regelmatig schijnt. Nog niet zo lang geleden stond het water nog torenhoog. En dat is nu exact de reden waarom op dit moment deze grote vlakten van ijs zo gevaarlijk zijn. Er is namelijk ruimte ontstaan tussen het ijs en het inmiddels zakkende water. Wie door het ijs zakt, wat zomaar kan gebeuren want het is nog lang niet dik genoeg, kan ineens een stuk lager terecht komen in ijskoud water.
Marathon op natuurijs
Schaatstochten zijn dan ook nog lang niet aan de orde. Ook niet in het befaamde Groningse Noordlaren bijvoorbeeld, waar -als er dan ook maar even ijs is- als één van de eerste plekken een marathon op natuurijs wordt gereden. Drie centimeter ijs is er voor nodig, maar dat ligt er bij lange na niet. Ook niet in Haaksbergen of Veenoord.
Het schaatsen op natuurijs lijkt nog een ver van ons bed show deze winter. De KNSB heeft het inmiddels voorgedragen als Nationaal Immateriaal Erfgoed bij het gelijknamige kenniscentrum. Het is een belangrijke traditie van die van generatie op generatie wordt overgedragen. Leren schaatsen zou zo gewoon moeten zijn als leren lopen, fietsen of fietsen, zo meent de schaatsenrijdersbond.
IJstijd
De mogelijkheden daartoe op natuurijs lijken steeds zeldzamer te worden. Misschien is dat de reden dat de KNSB de website IJstijd heeft ontwikkeld. Vooral gericht op kinderen. ‘IJstijd, schaatsen in jouw buurt’, moet de schaatstraditie in ere houden. Voorlopig nog op (tijdelijke) kunstijsbanen.