close
  • zondag 27 september
Kunst en Cultuur

‘s Avonds in het museum luisteren naar Russische kamermuziek

‘s Avonds in het museum luisteren naar Russische kamermuziek

Voor wie van klassieke muziek houdt, is er een prachtige reeks concerten: Winteravonden aan de Amstel, een festival van Russische kamermuziek. Bijzonder: het is in de avonduren in museum De Hermitage.  

Festival Winteravonden aan de Amstel is in de afgelopen jaren een mooie decembertraditie geworden. Van 15 t/m 22 december worden liefhebbers getrakteerd op de beste kamermuziek. Het festival kiest daarvoor sfeervolle locaties waaronder het museum Hermitage Amsterdam; de thuisbasis van dit festival. Voor het eerst vindt dit festival ook plaats in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Tijdens dit concert debuteert op die locatie meesterpianist Nikolai Lugansky.

Sinds Nederland-Ruslandjaar 2013

Winteravonden aan de Amstel zag het levenslicht in het Nederland-Ruslandjaar 2013. Sindsdien is het festival gestaag gegroeid, met vijf geslaagde edities achtereen. Het jonge, ambitieuze festival koos van meet af aan een museum als concertlocatie en thuisbasis. En niet zomaar; want meesterpianist Svjatoslav Richter, die de Moskouse Decemberavonden in 1980 opzette, wilde kamermuziek dolgraag in een museum (laten) horen. Dat werd het Poeskin-museum voor Beeldende Kunsten.

Artistiek directeur Anna Azernikova kon met haar kersverse festival Winteravonden aan de Amstel in 2013 terecht in de Hermitage in Amsterdam. Bij uitstek de plek waar toen ruimte ontstond voor culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland. Landen met sterke historische banden, die juist in het huidig tijdsgewricht waardevol zijn om warm te houden via de kunsten. Festivalgasten hebben daarbij een uniek voordeel, namelijk avondtoegang tot exposities in de Hermitage, want normaal sluit het museum ‘s avonds altijd zijn deuren.

Festival programma

Het 73-jarige Borodin Quartet doet de opening en treedt tijdens het festival twee keer op. Verder klinken onder andere meesterpianist Nikolai Lugansky, stervioliste Rosanne Philippens, een muzikale Notenkraker (met kinderen én Frank Groothof) en een zwijgende film met live-muziek door pianiste Olga Pashchenko.

Programma

Zaterdag 15 december 20:15 in Hermitage – Openingsavond: Borodin Quartet

Zondag 16 december 13:00 in Hermitage – Music painting live

14:45 – Lezing Neoclassicism en Russische muziek door Olga de Kort

15:30 – Bewerking van Prokofjevs opera De Vuurengel

20:15 – Rosanne Phillippens (viool) & Olga Pashchenko (piano)

Maandag 17 december 20:15 in Hermitage – Tsjaikovski & Glinka: o.a. Borodin Quartet, James Oesi (contrabas), Alexander Buzlov (cello)

Woensdag 19 december 20:15 in Muziekgebouw – Nikolai Luganksy (piano)

Donderdag 20 december 20:15 in Uilenburg Ersjoel – Stomme komedie van filmmeester Murnau: live begeleiding door Olga Pashchenko (piano)

Zaterdag 22 december 13:00 & 15:00 – in Amstelkerk – Familieconcert: Notenkraker. Jonge virtuozen uit Rusland en Nederland

Voor info en tickets: www.winteravondenaandeamstel.nl

Geschreven door: Redactie