Rolkofferterreur, doe jij daar aan mee?

De vraag is niet of je op vakantie gaat, maar waar naartoe. Niet op vakantie gaan, is anno 2018 not-done. Maar het loopt uit de hand.

Ingrid avatar - Geniet van het leven

In Amsterdam is de moerstaal ver te zoeken. Het Engels lijkt gemeengoed te zijn, met dank aan de hordes toeristen die niet alleen De 9 Straatjes, maar het hele centrum bevolken. En Amsterdam is niet de enige stad die dit overkomt.

Sommige plekken kunnen het toerisme niet eens meer aan. Zo mag de Inca Trail in Peru, het wandelpad door de bergen naar de historische stad Machu Picchu slechts bewandeld worden door vijfhonderd mensen per dag. Het is wachten op het moment dat je er als toerist helemaal niet meer mag komen. 

Vanwege de vervuiling die toeristen veroorzaken sloot de Thaise overheid in 2016 Maya Bay Beach. Een strand in Koh Phi Phi. Ken je het niet? Dat ben je één van de weinigen want nadat hier de film The Beach was opgenomen met Leonardo DiCaprio wilde menigeen juist naar dit strand, met alle gevolgen van dien.  

Minder toeristen naar Machu Picchu 

Het zijn de nare gevolgen van het massatoerisme wat natuurlijk aan de andere kant een land ook wat biedt. Het zorgt voor werk en inkomsten en draagt op die manier bij aan de economie van een land. De keuze die de Peruaanse overheid maakte wat betreft het aantal toeristen naar Machu Picchu is niet gemakkelijk omdat het ook heel veel geld oplevert. Gevolg: minder toeristen er naartoe, die meer moeten gaan betalen. Het wordt nog meer een exclusieve plek om naartoe te gaan. 

Airbnb en rolkofferterreur

Wie binnen Europa blijft, begeeft zich eveneens tussen hordes andere toeristen. Met name de bewoners van de populaire steden en dorpen blijken daar last van de hebben. Met Amsterdam als voorbeeld, weten we inmiddels dat het aantal Airbnb overnachtingen schrikbarend hoog is. (1,7 miljoen). Rolkofferterreur wordt het ook wel genoemd. Dat zorgt voor een stijging van de huurprijzen en daardoor is het voor de gewone burger ondoenlijk om nog een woning in het centrum van Amsterdam te betrekken. Datzelfde gaat op voor bewoners van steden als Barcelona en Dubrovnik. 

En als je er al kunt wonen, heb je vaak last van luidruchtige toeristen. Geen pretje. Betaal je een torenhoge huur, kun je ’s nachts niet slapen van de lallende buitenlanders. Daarnaast laten ze ook nog eens een enorme berg troep achter, gewoon voor jouw deur. 

Amsterdam meest populair

Het toerisme steeg de laatste jaren enorm, mede door de lagere vliegkosten en we hebben er gewoon het geld voor en voor over. We reizen omdat het kan. Sinds 2006 groeide ook in Nederland het toerisme flink. In 2017 met bijna negen procent. Amsterdam is het meest populair. 

Ben jij zo’n moderne toerist? Een echte reiziger? Dan is het misschien een aanrader om het boek ‘How to be a better tourist’ te lezen van Johan Idema.

Hij pleit ervoor dat je je als toerist bewust wordt van je eigen vakantiegedrag. Vervuil de boel niet, gedraag je netjes, en ga eens met locals in gesprek. Kortom; een vriendelijke houding maakt het allemaal wat draaglijker voor de locale bevolking. 

Ecotoerisme populairder

En dan is er nog het ecotoerisme dat rekening houdt met mens en milieu. Het wordt steeds populairder. Accommodaties zijn kleinschaliger, personeel wordt netjes betaald, er wordt veel gewerkt met eco-vriendelijke systemen die ook nog eens energiebesparend werken. 

Bron: NPOfocus