Daarom is logeren in een B&B zo leuk

Een kamer huren bij particulieren en daar ’s morgens een eitje tikken. Het is immens populair. Stond een B&B eerder te boek als een beetje duf en low budget logeren, tegenwoordig logeer je veelal in een luxe onderkomen, met nog altijd een lagere prijs dan in een hotel. Vooral de kleinschaligheid maakt het voor veel mensen aantrekkelijk.

De wc-rol hangt te laag of er mist een lampje. Voorbeelden van missers die B&B-eigenaren te horen kunnen krijgen als ze meedoen aan het televisieprogramma Bed & Breakfast van Omroep Max. Een programma waarbij per aflevering drie B&B-eigenaren een nachtje bij elkaar logeren en kritisch zijn over het logeeradres.

Je bent het haasje als het matras te dun is of het ontbijt te karig. Een B&B is momenteel een populair logeeradres en omdat er steeds meer van zijn, worden mensen ook steeds kritischer. Je moet flink je best doen als B&B-eigenaar en het liefst een uniek pand bezitten, een bijzonder verbouwde boerderij of een woonboot. Een inrichting met designmeubels is meer standaard dan uitzondering, evenals themakamers en luxe badkamers.

B&B had een stoffig imago

Dat was jaren eerder wel anders. Een B&B had een beetje een stoffig imago. Logeren bij vreemde mensen in een gewoon huis, wat was daar nou zo leuk aan? Maar sinds veel mensen graag een paar dagen in eigen land erop uit gaan en niet per se voor een hotel kiezen, is de B&B aan een flinke opmars begonnen. Eigenaren van ruime huizen zagen hun kans schoon een centje bij te verdienen. In veel gevallen gaat er zelfs een flinke verbouwing aan vooraf. Een B&B moet hip en luxe zijn, en dat zijn ze in veel gevallen dan ook.

Nederland telt inmiddels ruim zesduizend bed & breakfast adressen, en de groei zit er nog altijd in. Uit onderzoek van Bedandbreakfast.nl in 2021 blijken de meeste B&B-eigenaren tussen de 56 en 65 jaar oud te zijn, het gaat om 41 procent. 29 procent is tussen de 46 en 55. Vaak is een B&B een bijverdienste. Voor ruim twintig procent is het een hoofdinkomen. Gelderland spant de kroon met de meeste B&B’s.

Wat is er zo leuk aan het runnen van een B&B?

De vraagt rijst wat er nu zo leuk is aan het runnen van een B&B, want wat blijft is dat je mensen over je eigen vloer hebt. Dat laatste blijkt nu juist wat eigenaren zo leuk vinden. Het menselijke contact, gasten verwennen met een lekker ontbijt, enthousiast vertellen over wat er zo mooi is aan de omgeving, uitstapjes aanbevelen en hobby’s delen. En vaak natuurlijk ook het fraai verbouwde monumentale huis showen. Daar gaat het allemaal om. Het biedt luxe voor een lagere prijs dan die van een hotelkamer, en zowel gasten als eigenaren waarderen de persoonlijke service.

De luxe B&B mag dan een concept van deze tijd zijn, eigenlijk bestaat de B&B al heel lang. In Europa blijkt logies en ontbijt eeuwen geleden al te zijn ontstaan, Amerika volgde. Denk aan kloosters die kamers beschikbaar stelden om te logeren, inclusief een ontbijt. Dit bestaat overigens nog. In de jaren dertig van de twintigste eeuw, toen er een diepe economische depressie was, stelden mensen hun huizen open voor reizigers om wat geld te kunnen verdienen. Toen de wereld er beter voorstond, verdween de B&B naar de achtergrond en werd deze getypeerd als low budget. Daarmee werd het minder aantrekkelijk. Toen mensen meer gingen reizen en internet zijn intrede deed, kreeg het begrip B&B een nieuwe impuls en werd als het ware herontdekt. Nu de B&B’s steeds luxer worden, heeft het fenomeen een nieuwe boost gekregen, met behoud van die aantrekkelijke kleinschaligheid.