Ouderwetse erwtensoep maken? Zo doe je dat!

Als je het gevoel hebt dat het 76 januari is, omdat deze grijze maand zo ontzettend lang lijkt te duren is het tijd om jezelf een heerlijk warm gevoel te bezorgen met een dampende kom ouderwetse erwtensoep. Je weet wel, zo’n soepje waarin je lepel rechtop kan blijven staan, waar je helemaal van gaat gloeien en een goed gevulde buik krijgt. Tijd voor winterse kost! Maar hoe maak je die échte ouderwetse erwtensoep nou ook alweer? En heet dat eigenlijk niet gewoon snert?

Het verschil tussen erwtensoep en snert

Sommige mensen moeten we hier even uit de droom helpen, want snert en erwtensoep zijn dus echt twee verschillende soepen. Toegegeven, het verschil in bereiding is niet enorm groot, maar vraag het liefhebbers van snert en dan zullen ze direct zeggen dat de smaak wel degelijk anders is. Het grootste verschil tussen erwtensoep en snert zit ‘m soms in een paar ingrediënten, maar met name in de tijd die je nodig hebt om de erwtensoep of snert te maken. Dat zit zo.

Welke ingrediënten heb je nodig voor erwtensoep of snert?

Zowel snert als erwtensoep worden gemaakt van dezelfde ingrediënten; er zitten spliterwten in en aardappels, groenten zoals knol of bladselderij, prei en wortel, kruiden. En natuurlijk mag rookworst bij beiden niet ontbreken. Waar sommige mensen dit bij erwtensoep achterwege laten zit er in ouderwetse snert altijd varkensvlees aan het bot en een stuk spek. Al zie je deze ingrediënten dus ook wel eens terug in erwtensoep. Best verwarrend eigenlijk. Waar het verschil ‘m dan in zit? Snert is pas snert als het minimaal een dag heeft gestaan om alle smaken goed in de soep te laten trekken. Maak je snert maar eet je het gelijk op, dan eet je dus officieel geen snert, maar erwtensoep. Voor snert heb je dus iets meer geduld en tijd nodig. Of je eet de eerste dag erwtensoep en de dag erna snert!

De ingrediënten voor snert/erwtensoep nog even op een rijtje

Dit heb je nodig voor flinke pan lekkere ouderwetse erwtensoep.

  • 650 gram spliterwten
  • 500 gram varkensvlees aan bot (ribben of schouder bijvoorbeeld)
  • een heel stuk zuurkoolspek
  • 1 verse rookworst
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 1 knolselderij
  • versgemalen zwarte peper & zout, beetje tabasco voor wat meer kick of een bouillonblokje
  • 3 liter water

 Zo maak je oma’s erwtensoep of ouderwets lekkere snert

Het maken van een goede erwtensoep of gevulde snert vergt op de eerste plaats enige planning. Want tenzij je zin hebt om een blik open te trekken vergt de bereiding nogal wat tijd. Niet dat je nou echt veel hoeft te doen, behalve wachten. Maar de bereiding begint namelijk als volgt;

  • Geef de spliterwten een dag of een nacht de tijd om te wellen in een liter koud water.
  • Giet dan het water van de spliterwten af en doe ze in een grote soeppan met 2 liter water. Voeg hier het varkensvlees met bot aan toe en breng aan de kook.
  • Dan is het prutteltijd! Zet het vuur laag genoeg zodat het zachtjes blijft pruttelen. Laat zo’n 1.5 tot 2 uur zachtjes door pruttelen.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snij deze in kleine stukjes. Net als de groentes.
  • Na het pruttelen haal je het vlees uit de pan en schep je het schuim op de soep af.
  • Voeg de aardappelblokjes, knolselderij, prei, winterpeen en de worst toe aan de soep.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook en draai het vuur dan omlaag om het nog zo’n vijf uur zacht te laten pruttelen.
  • Voeg dan nog de grof gesneden selderij toe en haal het bot van het vlees (vlees in kleine stukjes in de soep terugdoen)
  • Breng de snert vervolgens op smaak met de verse peper en zout. Hou je van een beetje extra pit dan kun je ook een paar drupjes tabasco toevoegen, een bouillonblokje geeft ook een rijkere smaak. Hierdoor raakt de echte pure erwten smaak wel wat meer op de achtergrond. Schenk wat water bij als de soep te dik geworden is, maar vergeet niet dat hij ook lekker stevig hoort te zijn!
  • Laat hem afkoelen en zet hem een nachtje in de koelkast om de volgende dag heerlijk van te kunnen smullen.

 

Is erwtensoep of snert gezond?

Hoewel het heerlijk is om jezelf te warmen aan zo’n gloeiend hete kom snert op een winterse dag, vraag je je misschien ook wel af of het nou eigenlijk wel gezond is. Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe je het bekijkt, en wat je in je erwtensoep stopt. Veel van de ingrediënten van snert en erwtensoep zijn hartstikke gezond. Spliterwten werken verlagend voor je cholesterol, knolselderij zit boordevol vezels en vitamine C en K. En ook wortels zijn echte vitamine bommetjes waar je met name vitamine B1, B2, B3, en B6 in vindt maar ook vitamine C, D, E en K plus nog een hele hoop mineralen en andere goede stofjes. Dat was het goede gedeelte. Zoals je zelf waarschijnlijk ook al had bedacht zijn rookworst, spek en varkensvlees niet goed voor je gezondheid. Al kan het voor je gezondheid natuurlijk geen kwaad als je dit sporadisch eens eet. Ook de hoeveelheid zout die je toevoegt is van invloed op hoe gezond de soep is. Alles met mate is hierin een goede raad.

Vegetarische snert maken

Wil je toch voor een hele gezonde variant gaan, dan is het heel simpel wat je moet doen; het vlees achterwege laten. Vervang dit dan, bijvoorbeeld door pompoen of een andere winterse groente. Of laat het recept verder gewoon voor wat het is. Tegenwoordig kun je ook hele lekkere vegan worst halen die je er op het laatst nog doorheen kunt roeren, of wat vegetarische spekjes voor een beetje bite en hartigheid.

Kun je erwtensoep en snert invriezen?

Het voordeel van snert of erwtensoep is dat het echt wel een volwaardige maaltijdsoep is, vooral als je het combineert met een plak roggebrood met roomboter, kaas of spek. Ben je maar alleen, met zijn tweetjes of met een klein gezelschap dan is de kans groot dat je het niet allemaal op krijgt. Dan kun je gewoon een paar dagen snert eten. Maar je kunt het ook gewoon invriezen. Verdeel de snert of erwtensoep dan over luchtdichte bakjes en laat het eerst goed afkoelen. Daarna kun je het invriezen in de vriezer en tot drie maanden bewaren. Wil je het uit de vriezer halen en eten, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast en verwarm daarna langzaam in de pan. In kleine porties kun je het ook opwarmen in de magnetron.

Eet smakelijk! Of op z’n Frysk lekker ite!