Nieuw in de Dikke van Dale!

House for Sale, Green green grass of home... Het thuisgevoel wordt veel bezongen. En wat te denken van 'Een eigen huis, een plek onder de zon'. Lees en luister!

Een eigen huis, een plek onder de zon…” Iedereen kan die regel zo meezingen van het lied ‘Alles kan een mens gelukkig maken’. De tekst van het liedje van René Froger is geschreven door Henk Westbroek (kennen we hem nog, van het Goede Doel?). Die liedregel is nu officieel opgenomen in de Dikke van Dale.

Hoofdredacteur Ton den Boon zei op NPO radio 5: “De twee losse uitdrukkingen, dus ‘een eigen huis’ en ‘een plek onder de zon’, bestaan al meer dan honderd jaar. Maar de combinatie is pas met dit lied een gevleugelde uitdrukking geworden. Iedereen kan zich er iets bij voorstellen; het staat voor een eigen plekje op de wereld waar je prettig gedijt.”

Green, green grass of home

Al sinds de ochtendschemering der mensheid is een eigen plek die je ’thuis’ kan noemen voor verreweg de meesten onontbeerlijk. Dit lied is dan ook niet het enige dat over huis en thuis voelen gaat. Als mijn moeder in de jaren ’60 op de radio naar het programma ‘Moeders wil is wet’ luisterde, kwam nogal eens het mierzoete ‘Green green grass of home’ voorbij, gezongen door Tom Jones. Tenminste, ik heb lang gedacht dat het mierzoet was, tot ik erachter kwam dat de tekst helemaal niet zo fijn is. Het gaat over een man die droomt dat hij naar huis gaat, zijn ouders halen hem van de trein, zijn vriendin Mary komt hem met uitgestrekte armen tegemoet en samen met haar wandelt hij langs de geliefde plekken van zijn jeugd. Maar als hij wakker wordt blijkt hij in de dodencel te zitten en is het de dag van zijn executie. Alles wat hij nu nog kan wensen, is dat hij thuis begraven mag worden en zo toch nog een keer ‘the green, green grass of home’ aan kan raken. Wat een droevig lied.

House for sale

In veel liedjes over ’thuis’ voert weemoed de boventoon. In 1975 had de band Lucifer met zangeres Margriet Eshuijs een grote hit met ‘House for sale’. In het lied klinkt verdriet door, het huis waar ze met haar geliefde gelukkig is geweest, staat te koop omdat ze gaat scheiden. De herinneringen aan hun gezamenlijk leven daar zijn bitterzoet. De cadeau’s van hun bruiloft, het schilderij wat ze in Spanje gekocht hadden, het is niet meer van hun samen en ze moeten de dingen gaan verdelen. De rozen in de tuin zal ze niet meer zien groeien komende lente en de slaapkamer die gevuld is met gezamenlijke herinneringen wordt straks ingenomen door vreemden. Hun thuis is een huis geworden, met een bord ‘Te Koop’ in de tuin.

Our house in the middle of our street

In 1982 bracht de Engelse Ska-band Madness het nummer ‘Our house in the middle of our street’ uit. Een lied over een gezellig gezin in een druk huishouden, maar ook hier klinkt op een gegeven moment de weemoed door: ‘Ik herinner me de tijd toen alles waar was en we hadden zo’n geweldige tijd, zo’n gelukkige tijd. En ik herinner me hoe we speelden, gewoon de dag verspilden en we zeiden dat er niets tussen ons zou komen. Ons huis was ons kasteel . Ons huis, in het midden van onze straat.’

Chris Rea en Hans de Booy

Wat is het, dat ‘thuis’ zoveel emotie oproept? Juist die eigen plek. Waar je volkomen jezelf kan zijn, in je eigen sfeer, al of niet met je geliefden. Dat maakt een huis meer dan een onderkomen. Dat maakt het jouw plek onder de zon. Jouw unieke onvergelijkbare plek. Thuis. Daarom rijdt Chris Rea al 30 jaar lang naar huis voor kerst. Daarom weet Hans de Booy wanneer hij thuis is.

Het is inmiddels al dertig jaar geleden dat René Froger voor het eerst zong over ‘een eigen huis, een plek onder de zon’ . En nu deze quote wordt opgenomen in de Dikke van Dale, is het lied helemaal onsterfelijk geworden. Deze liedregel is onovertroffen.