Nederlanders zijn brutaal, maar Cruijff maakt een hoop goed

Wij hebben vaak een duidelijke mening over de toeristen in ons land. Maar wat vinden zij eigenlijk van ons? Ben jij ook zo'n brutale Nederlander op een camping in Frankrijk?

Dat vinden buitenlanders als wij hun land bezoeken. Uit onderzoek blijkt dat wij flinke blaaskaken zijn, maar ook assertief en informeel.

Duitsers graven altijd kuilen, Japanners springen uit een bus, maken een foto en springen er weer in, Italiaanse mannen zijn charmante flirters en Belgen stellen domme vragen, maar hun taaltje is leuk. Dat zijn van die clichébeelden die wij hebben van buitenlandse toeristen die in ons land vakantie vieren. Het is interessant om te weten wat andere Europeanen eigenlijk van ons vinden en van het gedrag dat wij laten zien als we in het buitenland zijn. Het AD schreef er een artikel over. Dit zijn de bevindingen.

Direct en brutaal

Allereerst de Italianen. Die vinden dat wij veel brutaler zijn dan zij gewend zijn, bijna barbaars. We zijn erg rechtdoorzee in onze communicatie en stellen onze vragen heel direct. Italianen laten zaken open en improviseren vaak, totdat er een diplomatieke oplossing komt. Wij willen die oplossing meteen. En, hoe verrassend, we zijn in hun ogen een stuk minder goed gekleed dan de Italianen zelf.

Te losse opvoeding

Fransen zijn erg formeel en houden zich aan strikte regels. Wij tutoyeren bijna iedereen en daar moeten ze aan wennen. Ook in de manier van opvoeden is er een groot verschil. De Fransen dresseren en controleren, wij benaderen onze kinderen met vertrouwen en geduld. Op zich bewonderen de Fransen dat nog wel, maar ze vinden wel dat Nederlandse kinderen zich over het algemeen niet weten te gedragen in openbare ruimtes. Franse kinderen rennen echt niet rond in een restaurant of museum.

Vloeken

Amerikanen hebben over het algemeen een positieve indruk van Nederlanders. Onze reputatie is die van ijverig, nuchter en ingetogen. Amerikanen zijn uitbundiger en vinden ons soms wat koeltjes. Maar ook  verzorgder en slanker. En een stuk directer en eerlijker in onze kritiek. Dat schrikt af, net als het feit dat we volgens hen veel vloeken. In een restaurant of in de buurt van kinderen doe je dat echt niet in de US.

Assertief

Belgen noemen ons Hollanders. En luidruchtig en arrogant. Maar onze assertieve rechttoe rechtaan mentaliteit wordt door de zuiderburen ook bewonderd. Wat wel stoort is het feit dat wij denken dat iedereen in het buitenland met vreugde naar ons kijkt. In onze oranje outfits en neanderthalergedrag. De Belgen zijn dan ook blij dat zij op het WK stonden en wij niet.

Cruijff

In Spanje zijn we populair. Ze vinden ons bijvoorbeeld een stuk rustiger dan de Britten. Wel zijn ze verbaasd over onze etenstijden; iedereen voor zeven uur aan tafel. Maar aangezien wij Cruijff hebben, die Barcelona vijf landstitels en de Europacup bezorgde, kunnen we niet meer stuk.

Te bloot

De Turken verdelen ons in twee groepen toeristen. Een serieuze groep en een groep die meent dat alles kan. Die laatste groep wordt als luidruchtig en weinig fijngevoelig gezien. Mannen die met een ontbloot bovenlijf in de bus zitten en door de stad lopen, dat vinden ze niks in Turkije. Ook komen we soms respectloos over door onze eerlijkheid.

Prettig

Nederlanders en Grieken hebben over het algemeen een klik met elkaar. We zijn toegankelijk en open, dat vinden ze prettig. Toon je interesse en empathie, dan word je snel geaccepteerd. Het helpt dat er veel Nederlanders in Griekenland wonen. Onze jongeren zijn wel van het overdreven feesten, maar hebben meer normen dan bijvoorbeeld de Britten.

Informeel

Oostenrijkers zijn extreem hoffelijk en mierzoet in de omgang. Ze vinden ons erg informeel. Bij je buren langsgaan is daar zeldzaam, je nodigt iemand uit voor een kop koffie in een café, niet thuis. Geef je als Nederlander die in Oostenrijk is komen wonen een welkomsfeest, dan heb je kan dat iedereen toezegt maar dat niemand komt.

Bron: AD