Inmiddels begint het weer in Nederland al wat lekkerder te worden. Toch zit bijna heel Nederland binnen wegens de coronacrisis. Op vakantie gaan is er ook niet meer bij aangezien vrijwel alle vluchten zijn geannuleerd en het coronavirus zich momenteel in meer dan 165 landen verspreidt. Wat als je al op reis was voordat de wereld in een paar dagen compleet veranderde?
Reiswebsite Holidayguru ging in gesprek met Nederlanders die momenteel in het buitenland verblijven of net terug zijn van hun vakantie. Het zal je maar gebeuren, je zit net in een heerlijk hotel en het coronavirus zorgt ervoor dat het gehele hotel in quarantaine moet. De laatste weken is dit regelmatig voorgekomen. Op dit moment zitten er nog 100.000 Nederlanders in het buitenland vast. Sommigen zijn op een lange reis, anderen zijn op vakantie. Holidayguru ging met een aantal landgenoten in gesprek om te horen hoe zij hun reis in het buitenland momenteel ervaren.
Rens, Filipijnen – ‘We voelden ons even in de steek gelaten’
Zes maanden rondreizen klinkt als muziek in de oren. Toch kan zo’n reis iets anders verlopen dan je van te voren denkt. In oktober begon Rens samen met zijn vriendin aan een reis door Zuid-Oost Azië. Vorige week kwamen ze aan op het eiland Palawan in de Filipijnen. Op 4 april zouden ze samen terugvliegen naar Nederland. “Na een week verblijf op de Filippijnen kwam ineens het bericht van de ‘lock down’.”
In het begin vormde dit nog geen probleem voor het reisplezier. “We hadden een leuke groep mensen en we zouden dan nog maar een tijdje op de stranden blijven chillen.” Snel volgden extra restricties, terwijl er nog geen corona gevallen bekend waren op het eiland. “De stranden gingen dicht, restaurants sloten hun deuren en het grootste deel van de dag zit je opgesloten in het hostel. Dat was het moment waarop ook wij dachten: ‘waar zijn we mee bezig? We gaan naar huis!”
Dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Het is Rens nog niet gelukt om een vlucht te vinden die naar Nederland vertrekt. “Buitenlandse Zaken is bezig om vluchten vanaf Manilla naar Nederland te regelen.” Eerst moeten ze nog naar Manilla zien te komen. “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar we blijven hoop houden.”
Zaïda, Vietnam – ‘Sommige eetgelegenheden serveerden niet meer aan buitenlanders’
Zaïda reist al twee jaar de wereld rond en zou in juni terugkeren naar Nederland. Haar plan was om met de trein door China, Kazachstan, Rusland en via Europa terug naar Nederland te reizen. Vanwege de uitbraak van het virus besloot ze China over te slaan en in plaats daarvan Japan te bezoeken om vervolgens via Rusland de trein naar Nederland te pakken. “Tot een week geleden was ik er nog van overtuigd dat dit nog steeds haalbaar was, nu klinkt het idioot.”
Twee dagen geleden was Zaïda nog in Vietnam. “Tot ongeveer twee weken geleden was Vietnam van alle besmettingen af.” Hierna dook het virus echter opnieuw op in Vietnam en veranderde de situatie snel. “Sommige eetgelegenheden wilden geen buitenlanders meer serveren en bij een aantal lokale winkeltjes waar ik naar binnen liep, keken ze verschrikt en zetten ze een ‘gesloten’ bord neer zodra ik de winkel uit liep.”
Zaïda besloot daarop dat het tijd was om naar Nederland terug te keren. “Voor mij werd het steeds moeilijker om van de plek te genieten, omdat ik me steeds minder welkom voelde en me schuldig begon te voelen dat ik daar was.”
Maaike, Mexico – ‘Het was alsof corona in Mexico niet echt bestond’
Sinds november is Maaike met haar vriend op reis door Noord- en Zuid-Amerika. Met een terugvlucht op 14 april hadden ze samen nog een paar mooie weken in het vooruitzicht.
Lange tijd leek het erop alsof het virus niet aan de orde was. “Voor ons voelde dat aan de ene kant wel veilig; alsof corona in Mexico niet echt bestond”. “Van veel mensen in Nederland kregen we te horen dat we naar huis moesten komen voordat de grenzen zouden sluiten. De Nederlandse ambassade in Mexico Stad raadde ook aan meteen naar huis te gaan.”
Het vinden van een vlucht was nog een lastige opgave. “Online was er geen directe vlucht meer te vinden.” Via de Verenigde Staten terug vliegen was nog een optie, maar een visum krijgen was helaas niet mogelijk. Maaike was niet de enige reiziger in deze situatie. Op Cancún Airport stonden er rijen om op de reservelijst van vluchten te komen staan. “Heel eng om te bedenken dat je misschien niet terug kunt komen naar Nederland”.
Vlak voordat Maaike terug naar Nederland vloog, veranderde ook de situatie in Mexico “Toen we mondkapjes wilden kopen voor onze vlucht waren die overal uitverkocht en in supermarkten kon je nu je handen desinfecteren. Uiteindelijk zijn wij op 19 maart teruggevlogen naar Nederland in verband met het coronavirus.”
Luca, Brazilië – ‘Blijf lekker daar, je mist hier niets’
Er zijn ook Nederlanders op reis die de situatie anders bekijken. Luca is al voor een paar maanden op reis in Zuid-Amerika en verblijft momenteel in Brazilië. Zijn vrienden en familie gaven hem dan ook het advies om lekker in Brazilië te blijven: “Blijf lekker daar, hier zitten we allemaal in quarantaine, je mist hier niets. Als je het daar nog naar je zin hebt blijf daar lekker” zo luidde het advies.
Zit jij momenteel in het buitenland neem dan snel contact op met de lokale ambassade of Nederlandse vertegenwoordiging om repatriëring opties te bespreken. Buitenlandse Zaken heeft een speciale website geopend voor bijzondere omstandigheden. Daarnaast is BuZa 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer +31 247 247 247.