close
  • maandag 27 september
Nostalgie

Moet de melkboer terug op straat?

Moet de melkboer terug op straat?

Vroeger kwam de melkman regelmatig langs met zijn kar met verse melk. Later werd dat de wagen van de melkboer en haalde je er naast zuivel ook andere kleine boodschapjes. Maar we zien die ‘SRV-wagen’ zelden meer rijden. De concurrentie met de supermarkten is te groot.

Jonge melkboer met Renault 4

In Amsterdam is de melkboer sinds kort weer terug. Want Marten Verdenius verkoopt er zuivel van koeien vanuit een klassieke Renault 4. Amsterdam wordt omringd door weilanden met koeien en toch gaat maar 0,5 procent van de melkproductie uit de buurt naar de stad zelf. Verdenius wil daar verandering in brengen. Hij volgde een opleiding tot milieukundige en haalt zijn melk bij een biologische boerderij in Weesp. Eerlijk en duurzaam. “Het boerenbedrijf gaat me aan het hart”, zegt hij. De melk uit de supermarkt noemt hij mengmelk. Daarmee raak je het karakter kwijt.

Melk met een verhaal

Het bedrijf van de jonge melkboer heet More than Milk Amsterdam en hij leverde al verse lokale melk aan de horeca in de hoofdstad. Nu hij een ‘melkwagen’ heeft kunnen ook de inwoners van Amsterdam melk met een verhaal kopen.
Het is de bedoeling dat hij deze zomer elke vrijdag en zaterdag door de stad zal rijden en heeft dan melk, yoghurt, ayran, hangop, chocolademelk en kaas bij zich. Op de site van Moma kun je precies zien waar en wanneer de Renault van Marten rondrijdt. We zijn benieuwd of zijn initiatief navolging gaat vinden in de rest van het land. Wij zijn voor.

Foto: Wikipedia

Geschreven door: Redactie