Maak kennis met Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending voor het Songfestival

Het gonsde al een tijd van de namen, maar nu is het dan officieel bekend gemaakt: Jeangu Macrooy gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Wie is deze soulzanger en wat maakt hem een geschikte opvolger van Duncan? Je leest er hier alles over.

Het gonsde al een tijdje van de artiestennamen met een J. Dj Timur Perlin zei afgelopen week zeker te weten dat de voornaam van de Nederlandse inzending voor het songfestival met deze letter begon. Jamai, Jim Bakkum, Jett Rebel, Jaap Reesema, Judy Blank, allemaal kwamen ze voorbij. Maar het werd de singer-songwriter Jeangu Macrooy.

Net als vorig jaar, toen voor Duncan Laurence werd gekozen, is Jeangu een relatief onbekende naam. We gingen op onderzoek uit en stellen hem graag aan je voor.

Engelstalige modern soul

Macrooy werd 26 jaar geleden geboren in Paramaribo en verhuisde in 2014 naar ons land, waar hij aan de popacademie ging studeren. Die maakte hij overigens niet af. Zijn eerste ep Brave Enough, uit 2016, werd een succes en radiozender 3FM riep hem uit tot Serious Talent. De single Gold  werd zelfs gebruikt voor de reclame van de succesvolle serie Game of Thrones. Zijn muziek wordt omschreven als Engelstalige modern soul. Bij het grote publiek werd Jeangu vooral bekend door zijn optredens in De Wereld Draait Door en van zijn rol als Judas in The Passion van 2018, die in Amsterdam plaatsvond. Samen met Tommie Christiaan (Jezus) raakte hij veel kijkers met het nummer Huil Nou. De zanger trad verder op op Lowlands en North Sea Jazz, werd twee keer genomineerd voor een Edison en zijn muziek werd gebruikt in de film Niemand in de Stad.

Onderscheidend

Relatief onbekend betekent dus zeker niet onervaren. De selectiecommissie is dan ook enorm blij met de zanger. „We hadden Jeangu al langer in het vizier omdat zijn sound zo goed en internationaal onderscheidend is”, zegt algemeen directeur van AVROTROS en lid van de selectiecommissie Eric van Stade. „De song die hij instuurde was een schot in de roos. Het pakt je, intrigeert en gaat onder je huid zitten. Wij zijn ontzettend blij dat Jeangu er samen met ons voor wil gaan.” Voor een kledingmisser á la Trijntje Oosterhuis hoeft de organisatie bij Jeangu niet bang te zijn. In 2018 werd hij door het blad Esquire uitgeroepen tot Best Geklede Man van Nederland.

Let’s go!

Ook de zanger zelf is enthousiast. ‘Het is een hele grote droom die uitkomt en het allermooiste wat tot nu toe op mijn pad is gekomen’, zegt hij in een persbericht. ‘Mijn team en ik staan te springen om iets neer te zetten waar Nederland trots op kan zijn. Let’s go!” Jeangu zegt over het algemeen heel kalm te zijn, maar was door het dolle heen toen hij hoorde dat hij ons land mag vertegenwoordigen. En al hebben we vorig jaar gewonnen, hij gaat voor de eerste plaats. “Laten we nog een keer winnen!” Of de organisatie daar blij mee zal zijn is de vraag, gezien de kosten van zo’n groot evenement.

Rechtstreeks in de finale

Het Eurovisie Songfestival wordt in mei gehouden in de Rotterdamse Ahoy. Door de Nederlandse winst van vorig jaar hoeft Jeangu zich niet te kwalificeren door deelname aan een halve finale. Hij staat rechtstreeks in de finale op 16 mei. Afgelopen december werd bekend dat Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit de presentatie op zich zullen nemen. Daarmee wordt gekozen voor ervaren presentatoren die ook hun sporen hebben verdiend als zanger(es). Edsilia deed zelfs twee keer mee aan het Songfestival, in 1998 en 2007. Met het nummer ‘Hemel en Aarde’ behaalde ze een mooie vierde plaats.

Open Up

Het thema van de Internationale zangwedstrijd is dit jaar Open Up. Er is gezocht naar een thema dat vertelt waar Nederland voor staat. Een land met een open blik naar de wereld, waar we onze mening, met respect voor elkaar, niet onder stoelen of banken steken. Met deze slogan wordt iedereen uitgenodigd om zich open te stellen voor de ander, voor meningen, elkaars verhalen en natuurlijk voor elkaars muziek. De organisatie wil het evenement toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek. Iedereen met een beperking moet naar de show kunnen komen, ook mensen met een auditieve en visuele beperking. Er wordt op dit moment gekeken hoe dat zo goed mogelijk kan worden gedaan.

Meer weten?

Terug naar Jeangu Macrooy. 1Vandaag plaatste afgelopen week een interview met Jeangu Macrooy over zijn deelname online. Je kunt het hier bekijken.

Wil je meer lezen over het Songfestival? Hier vind je alle artikelen die 50+ er eerder over publiceerde.

 

Foto’s: AVRO/TROS en William Rutten