We kennen hem allemaal; Winnie de Poeh, de gele beer met het korte rode naveltruitje. Ik heb nog ergens een Poeh-knuffelbeer en naast me ligt het boekje ‘Versjes van Poeh’ van A.A. Milne uit 1972. Toen was ik 4 jaar. Het boekje is wat beduimeld en verkleurd, maar de versjes die erin staan zijn nog steeds even grappig als eigentijds.
Poeh-beer is dol op honing, doller dan iemand op honing kan zijn. En hij houdt van zijn vriendjes Knorretje, Teigetje, Kanga, Roe, Iejoor, Konijn en Uil. In de verhalen kunnen ze praten en wonen in het Honderd Bunderbos, een echt bosje in de buurt van het huis van de schrijver. Milne schreef de boeken voor zijn zoon Christopher Robin (die wij Janneman Robinson noemen) en het eerste boek kwam al uit in 1926. De zwart-wit tekeningen waren van Ernest Shepard en zijn gebaseerd op de knuffelbeesten van zoon Christopher, die overigens te bezichtigen zijn in een museum in New York.
Ze zien er totaal anders uit dan wij de dieren kennen, want in 1961 kocht Walt Disney de rechten en gaf een eigen (kleur)invulling aan de karakters. De jongere generaties kennen Poeh en zijn vriendjes dan ook vooral uit de Disneyfilms. Ook mijn kinderen hebben heel erg genoten van Teigetjes film (en ik ook trouwens) en mijn zoon speelde urenlang met de miniatuurpoppetjes die hij had gekregen. Maar er is dus ook nog dat oude boekje met versjes en eenvoudige zwart-wit illustraties.
Poeh beweert zelf altijd dat hij maar een klein beetje verstand heeft. Dat valt nogal mee als je een paar eenvoudige maar wijze levenslessen op een rijtje zet. Wat mij betreft de mooiste uitspraak is het antwoord dat Poeh geeft op de vraag van Knorretje hoe je liefde spelt:
“Dat spel je niet – dat voel je”
De beer heeft sowieso niet erg veel op met spelling:
“Spelling is niet altijd belangrijk. Er zijn dagen dat het helemaal niet uitmaakt of iemand weet hoe je dinsdag schrijft.”
Jezelf mogen en durven zijn, hebben we daar niet allemaal moeite mee? Aanpassen is vaak de norm. Maar Poeh is er duidelijk over:
“De dingen die mij anders maken zijn de dingen die mij maken tot wie ik ben.”
Als ik in de tuin bezig ben heb ik geen idee wat onkruid is en wat niet. Want het zijn toch allemaal planten? En wie bepaalt dan dat ze ongewenst zijn? Deze uitspraak van Poeh gaat een laagje dieper:
“Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen.”
De honger van Poeh-beer is niet te stillen. Veel van zijn gesprekken eindigen altijd weer bij eten en honing. Hij maakt er ook geen geheim van dat dat zijn favoriete gespreksonderwerp is:
“Het is veel leuker met iemand te praten die niet lange moeilijke woorden en zinnen gebruikt, maar eerder korte worden zoals ‘Zullen we lunchen?”
Zelf ben ik enorm fan van Iejoor, de altijd wat sombere melancholische ezel wiens huis steeds instort en die het liefst distels eet. Ondanks zijn somberheid kan hij erg goed relativeren:
“Het sneeuwt nog steeds’ zei Iejoor. ‘Zo is het. En het is vriezend koud.”
“Ja’ zei Iejoor. ‘Maar’, zei hij, ‘we hebben de laatste tijd geen aardbeving gehad.”
Hoewel hij zichzelf maar een eenvoudige beer vindt, moet je zijn uitspraken vaak nog een keer lezen om ze te begrijpen:
“Ik ben niet verdwaald want ik weet waar ik ben,’ dacht Poeh. ‘Maar waar ik ben, is misschien de weg kwijt.”
Voor de volwassen fans van Winnie de Poeh is er goed nieuws. In augustus komt in Amerika de familiefilm ‘Christopher Robin’ uit. Het wordt een combinatie van gewone personages en animatiefiguren. Christopher is ouder geworden en heeft een gezin, maar wordt opgeslokt door zijn werk. Hij ontmoet Poeh en zijn andere vrienden weer en ze beleven samen de nodige avonturen. De hoofdrol is voor Ewan McGregor. Wanneer de film in ons land uitkomt is nog niet bekend. Bekijk hier vast de trailer.