‘Er blijft een onuitroeibare behoefte bestaan aan het vertellen, lezen of beluisteren van verhalen’, meldt een recent rapport van de Raad voor Cultuur. Het boekenvak lijkt zich na zeven crisisjaren te herstellen. En leesclubs floreren.
Er komen veel nieuwe initiatieven van onder andere uitgeverijen en bibliotheken. Vooral het sociale lezen is in opkomst. Met dat laatste worden zowel online en offline leesclubs bedoeld. Je leest een boek en bespreekt dat met medeleesliefhebbers.
Online en offline leesclubs
Een echt nieuw fenomeen is het echter niet, want in de achttiende eeuw waren er al gezelschappen die boeken met elkaar bespraken. Met de komst van internet in onze tijd heeft zich echter wel een verschuiving voorgedaan naar een hele cultuur van online leesclubs. En via online verschuift het weer naar offline als mensen elkaar dan toch live willen ontmoeten.
In het geval van fysieke leesclubs komen lezers eens in de zoveel tijd bij elkaar onder het genot van een high tea of gewoon een kop koffie, soms iets sterkers. Ze praten over het verhaal, de mooie zinnen, het thema, het plot en ga zo maar door. Het leuke is dat je elkaar ontmoet en boeken leest, die je anders misschien nooit zou lezen. Bovendien gaat het verhaal, zo menen leesclublezers, vaak nog veel meer voor je leven als je het bespreekt. Bijzondere invalshoeken van anderen, zijn een waardevolle toevoeging.
Via een overkoepelend platform is het iets minder vrijblijvend omdat er een recensie uit moet rollen
Soms is het lastig gelijkgestemden in de omgeving te vinden en wordt er gekozen voor een online leesclub. Je hoeft er niet voor te reizen en je praat met elkaar via de computer of telefoon. Hebban is zo’n overkoepelend platform dat zelfs boeken via uitgeverijen aan mensen toezendt, die dan besproken kunnen worden. Dat is iets minder vrijblijvend omdat er een coördinator wordt gekozen. En de lezers beantwoorden leesclubvragen. Uiteindelijk vormt zich een recensie van ieder deelnemer en een samenvatting van de coördinator. Dan ben je zo’n zes weken verder.
Ook Senia is zo’n organisator van leesclubs. Ze organiseert bijeenkomsten in bibliotheken. Daar rolt veelvuldig een leesclub uit. Werkgroepen kiezen titels op thema en maken informatiemateriaal en vragen voor leesclubleden.
Jongeren lezen maar ‘kort’
Zijn er dan helemaal geen zorgen meer bij de Raad voor Cultuur? Toch wel. Vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Zij lezen maar ‘kort’ en laten niet zo veel leesplezier zien. De inbreng van ouders is dan uiterst belangrijk. ‘Alleen wie opgroeit in een huis met boeken, regelmatig voorgelezen wordt en zijn ouders ziet lezen, zal op school en in het latere leven de letteren een warm hart toedragen’.
De Raad voor Cultuur is het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media.