Jeugdsentiment: knikkeren op het schoolplein

Knikkeren. Voor iedereen een kenmerkend spel uit de jeugd. Reuzen, bonken, welke soorten ken jij nog?

Knikkeren. Wie heeft daar nou geen herinneringen aan? Voor schooltijd, tijdens de pauze en na schooltijd. Soms ging het er fanatiek aan toe. De knikkerzak droeg je overal met je mee en ’s avonds kwam je vol trots of juist teleurgesteld thuis. Ach, morgen weer een kans!

Houten knikkers

Knikkeren bestaat al heel erg lang. Zelfs al voor het jaar 1 speelden de Romeinse en Egyptische kinderen ermee. Niet met de mooie knikkers die we nu gebruiken, maar met knikkers die van steen, marmer, hout of klei waren gemaakt. Niet echt fijn rollen. Pas in 1870 werden in Duitsland de eerste glazen knikkers gemaakt. Het rollen werd een stuk gemakkelijker!

Verschillende spelvormen

Het allerbekendste knikkerspelletje is het ‘knikkeren in het kuiltje’. Wie als eerste alle knikkers in het kuiltje heeft is degene die wint en mag alle knikkers houden. Maar er zijn ook andere varianten zoals bijvoorbeeld: wie gooit de knikker het dichtst bij een muur. Populair op mijn eigen school was het opzetten van een grote knikker. De allergrootste knikkers werden de ‘reuzebakkers’ genoemd. Die moest je dan met kleine knikkers proberen te raken. Wie hem uiteindelijk raakte, mocht de ‘reuzebakker’ houden.

Bonken, reuzen of ‘gewone’

Er bestaan heel wat soorten en formaten knikkers. Soorten zijn bijvoorbeeld: chinezen, pekinezen, tijgers, kikkers en parels. Qua grootte heb je: bonken, reuzen, keizers en natuurlijk de ‘gewone’. De benamingen voor knikkers kunnen per school of regio verschillen. Dat geldt ook voor de punten die eraan toegekend worden. Uiteraard zijn de grotere meer waard dan de kleine.

Kampioenschap Kuiltje knikkeren

Knikkeren blijft een spel dat ook nu nog steeds ontzettend populair is. In Nederland wordt ieder jaar een NK knikkeren voor de echte pro’s georganiseerd. De voorrondes worden door heel Nederland gehouden. Wil je daar meer informatie over? Kijk dan eens op www.nkknikkeren.nl.