Is brood gezond?

Veel mensen die wat kilo’s kwijt willen besluiten de boterhammen voortaan te laten staan. Hun idee is dat brood veel koolhydraten bevat en dat je daardoor dik wordt. Maar is dat echt zo? Word je dik van brood en is het ongezond? Of is het juist beter om brood gewoon in je dagelijkse dieet te laten zitten?

Veel mensen die wat kilo’s kwijt willen raken besluiten de boterhammen voortaan te laten staan. Hun idee is dan dat brood veel koolhydraten bevat en dat je daardoor dik wordt. Koolhydraten lijken immers een grote vijand te zijn als je wilt afvallen. Maar is dat echt zo? Word je dik van brood en is het ongezond? Of is het juist beter om brood gewoon in je dagelijkse dieet te laten zitten?

Gezond brood en ongezond brood

De vraag of brood gezond is kan je niet zo heel eenvoudig beantwoorden, want het hangt er helemaal van af over wat voor brood je het hebt. Sta je tegenwoordig in de supermarkt of bij de bakker dan is de keuze enorm. Want je hoeft je niet te beperken tot wit brood, bruin brood of volkoren brood, maar kunt ook kiezen voor spelt, glutenvrij, meergranen, met of zonder pitten, oerbrood en nog veel meer andere soorten en smaken. Een volkoren boterham bevat ongeveer 80 kilocalorieën. Maar kies je voor zo’n bijzonder brood met allerlei toeters en bellen dan krijg je vaak veel meer calorieën binnen, soms zelfs nog meer dan bij een stuk chocolade.

Volkoren brood is de gezondste keuze

Denk jij dat brood gezond is wanneer het een bruine kleur heeft, dan kom je bedrogen uit. Alleen brood waarop wordt vermeld dat het volkoren brood is daadwerkelijk volkoren brood. Dat betekent dat het gemaakt wordt van de volledige graankorrel. Bij andere broden is dit niet het geval en worden de vezels en essentiële voedingsstoffen grotendeels uit de graankorrels gemalen. Dit zijn eigenlijk gewoon wit broden, vermomd als bruine broden.

Word je dik van brood?

Even terug naar die mensen die vinden dat hun broek iets te strak zit. Doen zij er dan goed aan om brood van het menu te halen? Niet bepaald, want koolhydraten zijn de brandstof waarop ons lichaam en brein blijft werken en volkoren brood is een gezonde manier om deze koolhydraten binnen te krijgen. Bovendien is brood voor ons broodnodig omdat het een belangrijke bron van jodium is, wat we nodig hebben. Wanneer je brood helemaal schrapt loop je het risico belangrijke voedingsstoffen te missen. Daarnaast geeft volkoren brood je langer een verzadigd gevoel waardoor je juist minder calorieën binnenkrijgt omdat je minder gaat snaaien. Maar of je ergens dik van wordt heeft uiteindelijk te maken met de balans tussen het aantal calorieën dat je binnen krijgt en het aantal calorieën dat je verbrand. Als dat uit balans is en je meer binnenkrijgt dan je verbrand zul je niet afvallen, maar juist aankomen. Wil je weten hoeveel boterhammen voor jou genoeg zijn dan kun je dat hier uitzoeken.

Afvallen met gezond broodbeleg

Voor een gezonde leefstijl is volkoren brood dus een belangrijk onderdeel. Wil je brood blijven eten maar toch wat gewicht kwijt raken dan valt er vaak nog flink wat winst te behalen met het beleg waarmee je je broodje bedekt. Hier kun je namelijk best wel wat veranderingen in maken die al gauw behoorlijk wat calorieën schelen. Vervang bijvoorbeeld je pindakaas eens door een notenpasta, kies voor een 20+ kaas in plaats van een vol vette kaas, en wees creatief. Fruit en groente kunnen ook een hele smakelijke topping zijn.