Hoe lang mag een caravan op een parkeerplaats staan?

Het is voor en na een vakantie enorm handig om je caravan een tijdje op een parleerplaats in de straat neer te zetten. Zo kun je makkelijk in- en uitladen, kleine reparaties uitvoeren en de caravan schoonmaken. Ook als je snel weer van plan bent om op stap te gaan, zet je de caravan natuurlijk het liefst voor de deur. Maar mag dat eigenlijk wel?

Of en hoe lang je caravan in de straat mag parkeren hangt af van de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente. Maar in de meeste gevallen is dit drie dagen, ongeacht de plek. Dus verplaatsen helpt niet! Caravans die langer dan 6 meter of breder dan 2,4 meter zijn mogen in sommige gemeenten helemaal niet in de bebouwde kom staan. In dat geval moet je een parkeerplaats zoeken die geschikt is voor een vrachtwagen. 

Doorgaans is het zo dat een gemeente pas handhaaft als er klachten van buurtbewoners komen. In de meeste gevallen zullen de buren het niet heel erg vinden als je caravan een weekje in de straat staat. Maar staat hij op een hinderlijke plek of duurt het maanden voordat je hem weg haalt,  dan zal er wel een keer een klacht komen. Je ontvangt in dat geval een waarschuwing van de gemeente. Trek je je daar niet van aan, dan krijg je waarschijnlijk een boete van negentig euro. Als je de caravan dan nog niet weghaalt, loop je de kans dat deze weggesleept wordt. De kosten daarvan zullen op jou worden verhaald. En je maakt je er waarschijnlijk ook niet echt populair mee in de buurt.

Zet je de caravan op je eigen terrein neer, dan betekent dat niet dat je hem daar dan onbeperkt mag laten staan. Alleen als hij volledig uit het zicht is of achter de achtergevelrooilijn kun je de duur zelf bepalen. 

Soms heeft een gemeente een plek aangewezen waar caravans langere tijd mogen staan. Zo niet, dan zul je een stalling moeten zoeken.