Hoe hard mag je met een caravan?

Nederland

Als je met een caravan op pad gaat door Europa, dan is het belangrijk om te weten hoe hard je dan mag rijden. Laten we beginnen met de regels in Nederland. In 2009 is de maximumsnelheid verhoogd om vrachtverkeer minder te hinderen. De verlaging van de maximumsnelheid op alle snelwegen van maart 2020 naar 100 km/u heeft geen invloed op de maximumsnelheid voor een auto met aanhanger. Die is op een autoweg en snelweg 90 km/u. Onder een aanhanger valt alles dat je aan de trekhaak van een auto kunt hangen, zoals een caravan, vouwwagen, boottrailer en een paardentrailer. Er is een uitzondering voor aanhangers die beladen meer wegen dan 3.500 kilogram. Dan is 80 km/u het maximum. Binnen de bebouwde kom gelden de reguliere snelheden. 

Europa

In veel Europese landen is de maximumsnelheid voor rijden met een caravan 80 km/u. Zo ook in Duitsland, tenzij je een Tempo 100 ontheffing hebt. In dat geval mag je op de snelweg 100 km/u rijden. De caravan moet aan bepaalde eisen voldoen om de ontheffing aan te kunnen vragen en onder meer een oplooprem, hydraulische schokdempers en banden die minder dan zes jaar oud zijn hebben. Voor de Tempo 100-ontheffing moet je een keuring laten uitvoeren door DEKRA of TÜV NORD. Na goedkeuring krijg je een sticker die je op de caravan kan plakken. Deze is alleen geldig op de Duitse snelwegen. In Oostenrijk heb je geen ontheffing nodig om 100 km/u op de snelweg te mogen rijden, tenminste als het totaalgewicht minder 3500 kg is. 

In Frankrijk mag je op snelwegen vrij hard rijden met een caravan achter je auto, namelijk 130 km/u. Ook in België mag is de maximumsnelheid hoger dan bij ons: 120 km/u. Het maakt wel uit in welk deel van het land je bent als het om de autoweg gaat. In Vlaanderen is het maximum daar 70 km/u, in Wallonië  90 km/u. 

Je vindt alle snelheidsregels voor Europa hier

Tenslotte nog een belangrijke tip: houd vooral de borden goed in de gaten, want de maximumsnelheid kan (tijdelijk) gewijzigd zijn.