Kreeg jij vroeger toen je ziek was ook altijd een kop kippensoep en voelde je je daarna een stuk beter? Baat het niet dan schaadt het niet. Het Joodse volk gebruikt al eeuwenlang kippensoep bij ziekte. Maar werkt dit nou echt?
In kippensoep zit groente, vermicelli, noedels of rijst en zoute bouillon. Die bouillon zorgt ervoor dat je slijmvliezen losraken en vocht is natuurlijk goed voor de hydratatie. De groenten die je eet zorgen voor vitaminen en de rijst of noedels zijn de koolhydraten die je binnenkrijgt. Dit alles levert je lichaam energie op. Uit diverse studies blijkt dat je bij verkoudheid baat hebt bij kippensoep, omdat je na het eten van de soep makkelijker kunt ademen. Eveneens de geur van de soep helpen om de slijmvliezen los te maken. Na je kop soep kan je dus lekker uitsnotteren.
En wordt je echt beter door het eten van een kom kippensoep?
Het Voedingscentrum is van mening dat er geen stoffen in kippensoep zitten die je beter maken. Ze raden wel aan om de soep te eten wanneer je weinig trek in eten hebt, omdat je op die manier vocht binnenkrijgt. Volgens een Amerikaans onderzoek zitten er wel degelijk stoffen in de soep die een verkoudheid verminderen. Echter goed getest is dit nooit. De Universiteit van Nebraska stelt dat er een stofje in de soep zit, genaamd carnosine, dat helpt om griep en verkoudheid tegen te gaan.
Wat die laatste studie betreft is het dus wetenschappelijk bewezen dat het helpt je immuunsysteem te verbeteren. Misschien is het daarnaast ook gewoon zo dat de soep een bepaald sentiment bij je oproept en dat er een soort van placebo-effect optreedt wanneer je de soep eet. Dus al zou je het alleen maar voor het placebo-effect doen, als je klachten maar verminderen.