Gerda’s heerlijke plukfruit

Gerda beleeft een creatieve kookdag in de buitenlucht en dat resulteert in een verbeterde versie van haar jamrecept. Probeer het zelf ook eens uit!

Samen met Elfie – mijn supersonische kookmachine – weer eens op pad. Samen ontdekken we de mooiste plekken en beleven we de gekste avonturen. Dit keer bezoeken we een fraaie camping. Alhier zijn bramen in overvloed net als de vlierbessen.

Met een vriendin heb ik afgesproken om een creatieve kookdag in te lassen. In het kleine autootje gaan ik en mijn verkering Elfie aan de rit. Ze mag zelfs voorin plaats nemen om de juiste sensatie op te snuiven. Deftig heb ik haar in de gordels gehesen. En zo belandden we via landelijke weggetjes onze bestemming. Een landelijk gelegen rustige camping in het Friese landschap. Na een hartelijke begroeting is het eerst uitladen geblazen om pas later de creatieve geest op te zoeken.

Fika moment

Zo gezegd zo gedaan. De glazen potjes, de kruidenextracten, het kookgarnituur en als allerlaatste Elfie. Het wordt allemaal uitgestald en geïnstalleerd op de veranda. Na het uitgebreide fika moment wordt deze creatieve kookdag echt opgestart. Allereerst moeten er bramen geplukt worden. Een portie bramen heb ik thuis al gescoord – just in case – maar langs het campingveld wemelt het ervan. Velen zijn er nog knalrood, terwijl een merendeel al blauwpaars aandoen. Heel zacht laten ze zich in de bucket vallen om vervolgens een heerlijke jam te worden. Enkelen halen het zelfs om geportretteerd te worden. Het plukfruit nog eens in de hoofdrol. Kilo’s worden er geplukt. We gaan hoog, ver en op-de-kop en zelfs in de gedregde sloot om de mooiste te vergaren. De stekels nemen we op de koop toe net als de opgelopen krassen. Juist wanneer het werkelijke creatieve kookproces wordt opgestart zijn de krassen allang weer vergeten. Geuren opsnuiven en vertalen naar de juiste melange voor de te maken jam.

Open air keuken

De wespen dansen om de Thermomix van vreugde. De hitte wordt een enkeling te veel. Net als de honger, die ze in lastige posities brengt, zoals knel zitten tussen onderdelen. De overige buzzers doen zich meer dan ten goede aan al het zoet en lekkers. Zo werkt dat in de open air camping keuken. De geuren verspreiden zich via de veranda de open lucht in …  iedere versie jam is een nieuwe. Nieuwe samenstellingen, nieuwe mengsels en nieuwe volgorde in de kookprocessen. Mijn Elfie mengt, draait en kookt en maakt alleen maar de lekkerste jams. Niks is blijven hangen in de maatbeker of is aangekoekt. En de enkele steekwoorden die zijn genoteerd worden pas de volgende dag tot een recept verwerkt. Alle zintuigen staan aan en alleen het gevoel leidt me door het gehele kookproces. De smaken zijn voortreffelijk en daar varen de smaakpapillen wel bij. De gastvrijheid en outdoor creativiteit hebben mij zo voldaan en tevreden huiswaarts doen keren. Ik zeg, op naar een volgende keer!

Hierbij lever ik dan ook een verbetert jamrecept aan. Echt zo lekker en smaakvol. Uitproberen maar!

Ingrediënten voor de lekkerste jam:

  • 800 gr bramen/kersenpruim/vlierbessen
  • 2 schijfjes citroen (biologisch)
  • 100 gr water
  • 2 steranijs
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 gr geleisuiker speciaal
  • 300 gr geleisuiker

Aan de slag met de Thermomix:

Eerst de bramen en de vlierbessen plukken en daarna goed afspoelen. Het liefst samen, want in gezelschap plukken is zoveel leuker dan solo. De vlierbessen rooien door middel van met de vork de bessen te ritsen. De kersenpruimen ontdoen van hun pit. Gewoon met een mesje.

Alle ingrediënten in de Thermomixbeker doen. Een beetje water toevoegen. Het liefst niet teveel. De display gebruiken voor het instellen van de machine: 115 graden Celsius,  30 minuten draaien en vervolgens de roteerstand (1) van de machine activeren. Deksel er op. Ondertussen de potjes en deksels in een pan met water uitkoken. Enkele minuten laten staan om deze zo ’clean’ mogelijk te gebruiken.

De bramenpitjes zijn allen in de jam gebleven om het beste resultaat te verkrijgen. Eerlijke jam op een eerlijke wijze gemaakt. Haal met een vork de steranijs en de citroenschijfjes eruit. Laat de jam nog zo’n 10 minuten door koken. De glazen potjes aan de lucht laten drogen en dan de hete jam er voorzichtig in gieten. De potjes sluiten met het deksel en op zijn kop neerzetten en af laten koelen. Op een donkere en koele plek bewaren. Plak je meest creatieve etiketten erop en stal ze uit voor een mooi plaatje. Jammie!

Aan de slag:

Eerst de bramen en de vlierbessen plukken en daarna goed afspoelen. Het liefst samen, want in gezelschap plukken is zoveel leuker dan solo. De vlierbessen rooien door middel van met de vork de bessen te ritsen. De kersenpruimen ontdoen van hun pit. Gewoon met een mesje. Alle ingrediënten in de hoge pan (voor het spatten). Breng dit aan de kook en laat dit 30 minuten koken.

Ondertussen de potjes en deksels in een pan met water uitkoken. Eventueel een deel van de jam door een zeef drukken voor het verwijderen van de pitjes. Haal de steranijs of kaneelstokje eruit. En laat de jam nog zo’n 10 minuten door koken. Goed over de bodem roeren om aanplakken te voorkomen. De glazen potjes aan de lucht laten drogen en dan de hete jam er voorzichtig in gieten. De potjes sluiten met het deksel en op zijn kop neerzetten en af laten koelen. Op een donkere en koele plek bewaren.