Gerda’s darmen rese(p)t

Gerda is weer thuis na haar avontuur in Frankrijk. Ze gaat back to basic qua eten en heeft een (h)eerlijke soep gemaakt die helpt bij herstel van de darmwand.

Omringd door vier muren, de winter showt zelfs zijn tijd nog op de wandklok in de keuken en op tafel ligt een flinke stapel post en kranten. We zijn weer thuis! Het is even opschakelen naar het Nederlandse ritme deze week. Een beetje onwennig in je eigen huis, je eigen stad.

Ook de wind blaast niet meer over mijn huid zoals dat zes weken lang het geval was. Gelukkig schijnt de zon alhier waardoor de koffie nog steeds buiten genuttigd kan worden. Dan voel ik de warmte van de zon weer op mijn zongebruinde huid. Een flinke fietstocht van de stad naar het platteland helpt mij om weer even de buitenlucht te ervaren voor enkele uren. Wat een heerlijkheid!

Sober karakter 

Zo voer ik stapsgewijs het gewenningsproces uit. Het was een prachtig avontuur in Frankrijk en erg leerzaam ook. Talloze foto’s en verhalen zullen een blijvende herinnering zijn. En ja nu het gewone leven zich weer aandient pak ik ook een regulier ritme met eten weer op. Het eetritme net als de etenswaar heeft toch een meer sober karakter thuis. Pakjes en zakjes probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. De hoeveelheden worden makkelijker aangepast (naar grotere porties) wanneer je in goed gezelschap eet en wanneer etenstijd op een veel later tijdstip is. Herkenbaar? Of ligt dat gewoon aan mijzelf…

Back to basic 

Welnu. Afgelopen week ben ik helemaal back to basic gegaan met eten (en heb ik mijn glaasje wijn laten staan). Deze week is een degelijke darmhersteller ingelast. Een (h)eerlijke soep om een goede verzorging aan de darmwand te geven. Deze soep helpt ontstekingsactiviteit afnemen en helpt bij herstel van de darmwand. Daarnaast helpt het de lever met ontgiften. Het land van de druiven heeft er een kleine aanslag op gepleegd. Op deze manier probeer ik een goede start te maken met lekker en gezond eten. Doe je mee?

Ingrediënten:

  • 500- 750 gr soepkip (liefst biologisch)
  • 5 uien
  • 5 stronken prei
  • 5 teentjes knoflook
  • Zwarte peper
  • Keltisch zeezout
  • 150 gr rode linzen

Aan de slag:

Eerst de soepkip rustig aan de kook brengen en deze vervolgens zo’n drie uur laten sudderen. In de snelkookpan kun je volstaan met een korter kookproces (ongeveer 1 uur kooktijd). Snijd de ui en de prei. Haal de soepkip eruit en pluis het vlees van het bot. De bouillon door een zeef gieten.

Het kippenvlees in de bouillon doen samen met de gesneden ui en prei. De knoflook door de pers halen. De rode linzen kunnen erbij. Zout en peper toevoegen en zachtjes aan de kook brengen. Vervolgens zo’n klein halfuur zachtjes laten koken onder af en toe roeren. Heerlijk met een gekookt eitje of een omelet. Een traktatie voor jou en je darmen! Eet smakelijk.

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal