Wie goed om zich heen kijkt, ziet veel lange gebloemde jurken met pofmouwen. Het lijkt wel of we hier te maken hebben met een revival van de Laura Ashley stijl. Weet je het nog?
Je zag eruit als Laura Ingalls uit de televisieserie Kleine Huis op de Prairie en waande je op het Engelse platteland als je een jurk droeg van ‘Laura Ashley’. Het merk stond voor vooral lánge jurken van bloemetjesstof compleet met ruches, pofmouwen, strikjes en kraagjes. De uitstraling was romantisch, lief en landelijk.
Het bleef niet bij jurken alleen. Wie echt fan was, bracht Laura Ashley het huis binnen. De stoffen deden het immers ook goed op bankjes en zittingen van stoelen. En wat te denken van kussens, kleden, bloemetjesgordijnen, met bloemetjesstof beklede lampenkappen en ga zo maar door. De mogelijkheden om niet alleen jezelf, maar ook je huis in landelijke sfeer te brengen bleken met Laura Ashley spulletjes eindeloos. Dit was vooral in de jaren zestig en de jaren tachtig het geval. Maar er lijkt een revival. Nog altijd inspireert het merk nog heel veel liefhebbers van de Victoriaanse Laura Ashley stijl.
Wie was Laura Ashley?
Wie was nu eigenlijk Laura Ashley? Laura Ashley (toen 28 jaar) en haar man Bernard startten in 1953 met het gelijknamige merk. Toentertijd waren dat alleen nog maar met de hand bedrukte stoffen, die ze op de eettafel in hun Londense keuken maakten. In de beginjaren werden er van die stoffen onder meer theedoeken en sjaaltjes gemaakt. Ook verkochten ze de bedrukte stoffen aan verschillende leveranciers. In 1955 was het gezin, met inmiddels vier kinderen, genoodzaakt naar een groter huis te verhuizen vanwege het succes van de stoffenlijn. Ze streken neer in Kent, en een paar jaar later verhuisden ze naar Wales, waar Laura Ashley oorspronkelijk vandaan kwam. Met haar voorliefde voor alles wat Victoriaans was creëerde ze ook de zogenoemde Victoriana maxi-jurken. Hiermee brak het merk in de jaren zestig echt goed door.
Laura Ashley sloot perfect aan bij de hippie stijl
Het idealiseerde niet alleen de sfeer van het Engelse platteland, maar paste ook nog eens perfect bij de toen heersende hippie-vibes. Na de mini-mode volgde toen immers de maxi-mode. De lange wijde jurken met bloemenmotief waren een regelrechte hit. In 1975 waren er wereldwijd al veertig winkels. De jaren zestig trend kreeg een revival in de jaren tachtig. Toen Lady Diana Spencer zich ook nog eens in de typische Engelse Laura Ashley look hees, was het hek van de dam. Er volgden een interieurlijn, parfum, serviesgoed en ga zo maar door. In 1979 verhuisde het echtpaar Ashley naar het Franse platteland, waar nog meer inspiratie werd opgedaan voor de landelijke Laura Ashley stijl.
Waar blijven de originele jurken?
De hype kreeg een flinke deuk in 1985 toen Laura Ashley plotseling overleed. Ze was de grote kracht achter het merk, en zonder haar bleken de 220 winkels in 12 landen aan buitenlandse investeerders overgeleverd. Nadat Laura’s man Bernard in 1993 met pensioen ging, werd het bedrijf gestaag voortgezet, maar nooit meer met zoveel succes als in die jaren zestig en tachtig.
De lijn met de Britse stoffen, behang, kussens en andere accessoires voor het interieur bestaat nog steeds. Zelfs met een webshop. De modelijn heeft het echter zwaar. In 2019 ging het een samenwerking aan met het modemerk Urban Outfitters, maar de originele stijl van Laura Ashley is toch waar voor veel mensen de voorkeur naar uitgaat. Dat blijkt wel uit het feit dat op eBay een originele Laura Ashley jurk voor honderden ponden wordt verkocht. Ook op Etsie kom je de jurken tegen. Dat het met de mode minder gaat, is voor de diehard Laura Ashley-fans best zuur want de lange gebloemde jurken met pofmouwen zijn deze zomer weer helemaal hot! Misschien zet dit het merk nog eens aan om de originele jurken weer in de collectie op te nemen. Kom maar op met die Laura Ashley jurken!
Foto 1 (jurken): Mabalu – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34160066