Een zekere garantie voor echtheid: Rembrandt hield van een selfie

Kunsthistoricus Jan Six ontdekte er weer eentje: een Rembrandt. Hoe doet hij dat toch?

Het komt regelmatig voor dat er een schilderij of tekening wordt ontdekt van een van onze grootste schilders, Rembrandt van Rijn. Dat vraagt deskundig onderzoek, want de heren die de geschiedenis van de kunst kennen, gaan niet over één nacht ijs. 

Een Rembrandt ontdekken is dan ook geen sinecure. Deze keer was het wederom kunsthistoricus Jan Six die in het Duitse Keulen in een veilinghuis zijn oog liet vallen op Rembrandt zelf. Deze stond namelijk afgebeeld op een schilderij dat een Bijbelse scène laat zien. 

Omdat Rembrandt vaker dit geintje uithaalde, zichzelf tussen de figuren op het werk neerzetten, moet Six gedacht hebben: dat is er eentje! Een echte Rembrandt. Vier jaar lang werd er aan gewerkt om de echtheid bevestigd te krijgen. Six kreeg daarbij advies van Ernst van de Wetering, een specialist op het gebied van Rembrandt-herkenning. 

De moeder van Rembrandt

Daar droeg de moeder van Rembrandt een steentje aan bij omdat ook zij op het schilderij afgebeeld staat. Het doek ging dan ook niet voor een zacht prijsje van de hand, want de Amerikaanse kunsthandelaar Otto Naumann had hetzelfde vermoeden over de echtheid ervan. In plaats van de getaxeerde 150.000 euro, ging het doek weg voor 1.508.000 euro. 

In november 2019 is er een tentoonstelling over de Jonge Rembrandt in de Leidse Lakenhal. Mgoelijk zal het werk daar te zien zijn, misschien wel samen met het andere werk van Rembrandt dat Six een half jaar geleden ontdekte.