Gelukkig Nieuwjaar! De allereerste dag van januari is weer een feit. Och, die arme eerste maand van het jaar krijgt het iedere keer wel weer te verduren hoor. Wat wordt er een hoop gemopperd op deze maand die eerder vierhonderd dan vier weken lijkt te duren. Het is dan ook wel een donkere en gure periode. Alle feestjes zijn weer voorbij, je moet je dieet weer oppakken, minder gaan drinken, weer aan het werk. En het duurt nog een hele tijd voor er weer een vakantie voor de deur staat. Maar niet getreurd. Om deze maand met een warm gevoel wat sneller voorbij te laten gaan, delen wij graag onze favoriete warme winterse drankjes met jou. Enjoy!
De gouwe ouwe; warme chocolade melk (met een twist)
Waarschijnlijk hét populairste drankje in het winterseizoen; warme chocolademelk. Heerlijk om te bestellen in een gezellige kroeg na een wandeling in de kou, maar misschien nog wel leuker om zelf thuis te maken om je handen lekker op te warmen nadat je een sneeuwpop hebt gemaakt (als je het geluk hebt dat er sneeuw ligt natuurlijk). Warme chocolademelk kun je op veel verschillende manieren maken. Zo kun je het heel eenvoudig houden door chocolademelk op te warmen in een pannetje of de magnetron, het in een fijn mok te doen en er een dikke toef slagroom op te spuiten. Hartstikke lekker en zo klaar. Helemaal niks mis mee natuurlijk, maar wel een beetje saai misschien. Je kunt hem ook maken met volle melk, 50 gram pure chocolade (per mok) een beetje bruine suiker en een snufje zeezout. En eigenlijk kun je daarna praktisch alles toevoegen wat je maar kunt bedenken! Wil je een volwassen warme chocomelk? Dan voeg je toch een scheutje whisky of rum toe? Dat gloeit ook lekker na! Wees ook niet bang om met kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, chilipoeder of kardemom te experimenten. Maak je kop warme chocolademelk helemaal af met van die schattige kleine marshmallows.
Thee saai? Helemaal niet!
Bijna driekwart van de Nederlanders drinkt minstens een kop thee in de week. Dat doen we niet alleen op het werk, maar ook met vrienden en familieleden en gewoon lekker thuis. Je kunt dan natuurlijk voor de oude vertrouwde en immer populaire Earl Grey kiezen, maar het kan zoveel avontuurlijker (en smakelijker). Maak je theemomentje een stuk interessanter door eens voor een Chai Latte te kiezen. Chai is het Indiase woord voor thee en latte betekent melk. En moet je nu gelijk denken aan de thee met een scheutje melk zoals je oma of moeder hem voor je maakte, dan moet je toch iets exotischer verwachten. Chai thee bestaat namelijk uit een melange van verschillende exotische kruiden als gember, steranijs, venkel, pepers, kardemom, en kaneel die van jouw theetje echt een bijzonder drankje maken. Voor een extra verwarmende thee kies je bijvoorbeeld voor een chocolade chai, waarbij er ook cacao in de mix zit. Je kunt zelf een kruidenmelange samenstellen die je in de vijzel vermaalt en dan in een theefilter laat trekken in je gekookte melk, maar je kunt ook in de supermarkt een chai melange kopen. Laat het zakje dan wel lekker lang trekken voor de ultieme smaaksensatie. Genieten!
Lekker gloeien mag ook na kerst nog wel
Bij glühwein denk je natuurlijk gelijk aan kerst, kerstmarkten en de wintersport. Maar waarom zou je de sombere januari maand niet mogen opvrolijken met een gezellige en verwarmende glühwein. Want als je het ergens lekker warm van krijgt dan is het natuurlijk wel glühwein. Om Glühwein te maken moet je eerst een rode wijn kiezen die je lekker vindt. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke dat is, als jij er maar fan van bent. De meeste mensen geven de voorkeur aan een soepele, fruitige wijn. Wil je een alcoholvrije glühwein maken dan kun je ook voor druivensap kiezen. Verder heb je nodig twee sinaasappels, drie kaneelstokjes, drie kardemomkorrels, vier kruidnagels, twee stuks steranijs en drie eetlepels suiker. De wijn doe je in een grote pan die je op een heel laag vuurtje zet. Als je echt lekker wilt gaan gloeien van de glühwein moet je de wijn zeker niet koken want dan verdampt de alcohol. Daarna snij je de sinaasappels in stukjes, en voeg je deze samen met de kaneelstokjes, steranijs, kardemom, kruidnagel en de suiker toe aan de wijn. Je laat de glühwein een half uurtje op het vuur staan zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Daarna even door een zeefje en je warme wijn is klaar!
Pumpkin spice latte
Het is een typisch Amerikaans drankje dat naar Nederland is overgewaaid en hier ontzettend populair is geworden. In elke hippe koffietent kun je hem wel bestellen; de pumpkin spice latte. Alleen van de naam word je al een beetje warm van binnen, nietwaar? Maar in deze gure, grijze dagen heb je heel vaak helemaal geen zin om de deur uit te gaan. Dan maak je hem toch gewoon zelf! Je hebt nodig; een halve liter volle melk, 300 gram pompoen in blokjes, twee eetlepels suiker, twee eetlepels vanille extract, een kopje espresso en een theelepel pompoenkruiden (die je maakt van 1 theelepel kaneel, een halve theelepel gemalen gember, een snufje kruidnagel en nootmuskaat.) Uiteraard kun je naar smaak nog andere kruiden toevoegen.
De pompoen moet je zelf eerst pureren door de blokjes even een half uurtje in de oven op tweehonderd graden te roosteren en daarna met de staafmixer te pureren. Je verwarmt de melk met twee eetlepels puree en de suiker op een middelhoog vuur tot het bijna kookt. Daarna haal je het van het vuur en voeg je de kruiden en vanille toe. Giet het over in de blender en zet hem op de hoogste stand zodat de latte lekker luchtig wordt en voeg de espresso toe. Maak er echt een feestje van door hem af te toppen met een flinke dot slagroom.
Nostalgisch genieten met zopie
Zopie hoor je traditiegetrouw natuurlijk te drinken nadat je verkleumd en stijf van de ijsbaan afkomt. Maar helaas is dat tijdens de Nederlandse winters lang niet altijd meer het geval. Wil je toch die nostalgische smaak weer eens proeven, even terug naar de winters waarin je nog eindeloos kon schaatsen op de dichtgevroren sloten? Dan maak je hem gewoon zelf. Verwarm dan een liter bockbier in een pannetje met een kaneelstokje, twee kruidnagels en twee schijfjes citroen tot het kookt en laat zo’n twintig minuutjes zacht koken. Kluts in een apart kommetje twee eieren en voeg 125 gram basterd suiker toe en klop dit door het biermengsel. De pan kan van het vuur en als laatste voeg je een dl rum toe. Het krassen van de schaatsen op het ijs moet je er even bij fantaseren, maar met deze smaak gaat dat ongetwijfeld haast vanzelf.