Dit laat zien dat klassieke muziek voor iedereen is

Lees hoe je heel dicht bij Schubert kunt komen en de klassieke muziek een steuntje in de rug kunt geven.

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Klassieke muziek zou elitair zijn. Televisieprogramma’s proberen een duit in het ‘gewone’ zakje te doen, maar wie eens een huisconcert heeft bezocht weet dat het ook anders kan. In Jorwert kun je binnenkort met je snufferd bovenop Schubert zitten.

Tiende van Tijl, klassieke muziek voor beginners, Tijl B op volle toeren en Podium Witteman. Doel: klassieke muziek op een toegankelijke manier de huiskamer binnen brengen. Nadeel: je krijgt de muziek zelf maar een paar minuutjes te horen. Ook al is het verhaal er omheen nog zo interessant, wie echt klassieke muziek wil ervaren, zou er dichterop moeten zitten en er vooral langer naar moeten kunnen luisteren. 

Beyoncé is binnen luttele minuten uitverkocht

Maar niet iedereen haast zich zomaar naar een concertgebouw of andere locatie waar klassiek live te horen is. Kaartjes zijn kostbaar. Beyoncé en zelfs De Toppers zijn binnen luttele minuten uitverkocht, zo rap gaat het bij een klassiek concert vaak niet. 

In een vorig jaar verschenen artikel in de Groene Amsterdammer wordt uit de doeken gedaan hoe een tweede drempel opgeworpen wordt voor klassieke muziek versus het populaire genre, zoals we duidelijk kunnen zien in programma’s als Tijl B op volle toeren. Daar worden klassieke musici samen gebracht met een ‘zeg maar gerust’ doorsnee Nederland Muziekland artiest. 

Schneemann wist niet wie René Froger was

We zagen bijvoorbeeld hoboïst Bart Schneemann, leider van het Nederlands Blazers Ensemble gekoppeld worden aan Jeroen van der Boom, zanger bij De Toppers. Wie zegt u? Schneemann, onbekend bij het doorsnee publiek (maar daar werd niet over gerept) leek qua muziekkennis ver weg van het populaire genre en wist niets van De Toppers, en al helemaal niet niet wie Van der Boom, laat staan René Froger was. 

Kansloos

In het artikel wordt benadrukt dat voor het grote publiek iemand als de klassieke musicus Schneemann al snel als ‘elitaire lul’ wordt gezien. Het stond weliswaar tussen haakjes vermeld, maar toch vooral bedoeld om aan te geven hoe het cliché op deze manier wordt benadrukt. Dat klassieke muziek elitair is en al het andere ‘gewoontjes’, voor het gewone volk. En zie dan maar mensen richting die klassieke muziek te trekken? Kansloos. 

Neem nu Kunstkring Hardegarijp

Dat gaat vaak anders bij kleinere organisaties. Neem nu de Kunstkring uit het Friese Hardegarijp. Deze kring van vrijwilligers brengt op een laagdrempelige manier klassieke muziek letterlijk de huiskamer binnen door bij mensen thuis klassieke concerten te organiseren. Gevolg: je zit met je neus op de musici en kunt met gemak na het concert een praatje met ze maken of zelfs een wijntje met ze drinken. Bovendien zijn dit soort concerten voor iedereen betaalbaar. 

Schubert

Deze zomer pakt de Kunstkring uit door letterlijk naar buiten te gaan en een bijzondere Schubert-avond te organiseren op 11 augustus in het dorp Jorwert.

Schubert kreeg al op z’n achtste vioolles van zijn vader. Ook volgde het jonge jochie zanglessen om zich later bij de Weense Sängerknaben te voegen. Hij werd een groot componist, maar bleef zijn leven lang arm. Hij werd slechts 31 jaar. De figuur Schubert, maar vooral zijn muziek, spreekt veel mensen aan. Een mooie zomeravond leent zich hier geweldig voor. 

Mits er voldoende geld kan worden verzameld door middel van crowdfunding

Evenals Schubert hebben de musici die deze avond organiseren, het niet breed en probeert de groep door middel van Crowdfunding geld bij elkaar te verzamelen om het tot een heuse muzikale voorstelling te maken. Met ook ruimte voor poëzie en dans. 

Musici en andere betrokkenen, (pianist Tobias Borsboom, pianiste Yukiko Hasegawa, violist Dmitri Ivanov, cellist Otto Bakker en bas/bariton Marc Pantus), kruipen in de huid van Schubert en zijn vrienden en willen als zodanig ook in kleding uit die tijd verschijnen. En zowel buiten als binnen zal het decor in stijl worden aangekleed. Mits daar voldoende geld voor kan worden verzameld, middels crowdfunding.  

Je deelt mee in de muzikale feestvreugde

Het wordt een binnen- en buitenvoorstelling waarbij een verhaal uit het leven van Schubert (een housewarming met als locatie het plaatselijke café in Jorwert en een tuin en boerenschuur verderop) wordt neergezet.

Als publiek ben je op deze housewarming te gast en deel je mee in de muzikale feestvreugde. Dichter bij de wereld van een klassiek musicus kun je als buitenstaander niet komen! 

Kijk voor meer informatie op de site van de Kunstkring Hardegarijp en wie de musici wil steunen om het concert te laten slagen, kan via crowdfunding een bijdrage doen.