Vooral voor mensen die graag buiten zijn en van een aangename temperatuur houden is de winter een seizoen dat ze het liefste zouden overslaan. De winter leent zich dan misschien wel uitstekend om onder een dekentje weg te kruipen op de bank en een beetje cocoonen is in deze koude, of in Nederland, regenachtige periode ook helemaal niet verkeerd. Maar het kan ook best saai zijn. Voorkom deze winter een bore-out en bezoek een van deze fascinerende exposities!
Sterven in schoonheid -De wereld van Pompeï en Herculaneum, Drents Museum
Als er een ongeluk is gebeurd op de snelweg vinden we het maar lastig om daar niet naar te kijken, en menig mens heeft wel op een dramatische kop geklikt die als clickbait diende om meer te lezen over een of ander drama. Mensen zijn nou eenmaal nieuwsgierige wezens en met name gefascineerd als het om de meest vreselijke dingen gaat. Een tentoonstelling die dus zeker tot de verbeelding moet spreken, als was het maar om zijn mooie titel, is de bijzondere expositie over Pompeï en Herculaneum, twee Romeinse stadjes die in 79 n. Chr. Vernietigd werden door de uitbarstende Vesuvius. In deze tentoonstelling kom je alles te weten over de verwoesting van deze steden en vooral ook over de mensen die er woonden. Door de uitbarsting werden de steden bedekt in een laag as, waardoor het verhaal goed bewaard bleef en jij dit nu aan de hand van allerlei bijzondere objecten kunt reconstrueren. Duik tot en met 26 maart in de levens van de onfortuinlijke inwoners en verwonder je over al wat bewaard bleef.
NonFiction Photo Festival 2022, Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
In de laatste maand van het jaar word je altijd doodgegooid met allerlei jaaroverzichten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wel elk jaar meer van hetzelfde. Wil je het jaar eens op een andere manier in beeld gebracht zien, dan is het NonFiction Photo Festival de place to be want hier kun je, naast een fototentoonstelling over de toekomst van voedsel, de World Press Photo Exhibition 2022 bekijken waarin je tot en met 4 december de beste foto’s ziet die in dit jaar gemaakt zijn. Dit zijn dikwijls geen grappige beelden die je hier voorbij ziet komen, maar indringende beelden over onze huidige tijd, zoals die van de winnaar van de World Press Photo of the Year, Amber Bracken, die rode jurkjes opgehangen aan kruisen langs de weg vastlegde, die de geassimileerde kinderen herdenken die stierven in de ‘Kamloops Indian Residential School’. Ongetwijfeld de meest bijzondere manier om het jaar opnieuw door te nemen.
De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen, De Nieuw Kerk Amsterdam
Ons Koningshuis heeft nog altijd op veel mensen een grote aantrekkingskracht. De tentoonstelling ‘De eeuw van Juliana’ kan dan zeer waarschijnlijk ook op veel enthousiaste bezoekers rekenen. Voor veel mensen een terugblik in de tijd, maar voor anderen een eerste kennismaking met deze ongekend populaire koningin. Een mooie manier om te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat deze moderne koningin ingehuldigd werd als onze koningin. Niet alleen geeft de tentoonstelling en inkijkje in haar leven als koning, maar geeft het ook een mooi beeld van het Nederland van die tijd. Dat kan nog tot en met 23 april.
Golden Boy Gustav Klimt, Van Gogh Museum
Wanneer je de kunst van Gustav Klimt eenmaal hebt gezien herken je het daarna uit duizenden. Zijn kenmerkende gebruik van goud en warme kleuren is wereldberoemd. In samenwerking met het Belvedere in Wenen stelt het Van Gogh museum deze unieke expositie samen. Kom erachter welke inspiratiebronnen Klimt had, en hoe zijn talent zich ontwikkelde. Niet eerder werden deze werken van Klimt getoond in Nederland. Het perfecte moment om kennis te maken met deze gouden schilder, of om je er verder in te verdiepen. Te zien tot en met 8 januari.
Onderkruipsels, Rijksmuseum
Weet je nog hoe je als kind gefascineerd kon kijken naar een miertje, of langzaam de stippen telde op een lieveheersbeestje? Misschien ben je die fascinatie later wel weer kwijtgeraakt, zoals vele volwassenen. Maar dat geldt niet voor de kunstenaars die de kunstwerken maakten die te zien zijn in de tentoonstelling Onderkruipsels. In meer dan 140 kunstwerken spelen de kleinste beestjes de hoofdrol die ze, vooral nu we weten hoe belangrijk ze zijn voor het voortbestaan van de aarde en ons leven zoals we dat kennen, absoluut verdienen. Kijk tot en met 15 januari naar deze bijzondere onderkruipsels en ontdek tijdens deze tentoonstelling het kunstgenre sottobosco, wat bosstilleven betekent, en verwonder je over al dat krioelende en levende schoon.
Manhattan Masters -Kunstschatten uit New York, Mauritshuis Den Haag
Een ticket naar New York is niet goedkoop. Toch kun je je dit najaar genieten van kunst die normaal gesproken alleen in Manhattan te zien is. Zonder je ecologische voetafdruk te vergroten of een klap geld uit te geven. Waar een verbouwing al niet goed voor kan zijn! Want het geliefde museum The Frick Collection in New York geeft voor het eerst tien schilderijen van Hollandse Meesters in bruikleen aan het Mauritshuis terwijl ze de boel een goede make over geven. Dat geeft jou de kans om in Den Haag te genieten van onder andere een wereldberoemd zelfportret van Rembrandt. Doen zeggen wij!
Klimaatexpo 22’ -De Fundatie Zwolle
Een letterlijk en figuurlijk brandende kwestie als de klimaatcrisis kan leiden tot angst, apathie, agressie en onbegrip, maar het daagt kunstenaars ook uit om hun verbeeldingskracht in te zetten om anderen in beweging te brengen, of te raken zodat ze zien dat verandering noodzakelijk is. ArtWorlds en Museum de Fundatie organiseren in dat kader Klimaatexpo ’22. Kunstenaars konden zich inschrijven voor deze tentoonstelling, wat een diverse en gevarieerde expo belooft waarbij elk kunstwerk uiteraard aansluit bij het thema klimaatverandering. De kunst is bovendien ook te koop, mocht je nog iets zoeken voor boven het bankstel. In deze tijden eigenlijk een onmisbare expo. En als je nog nooit in de Fundatie bent geweest is dit eindelijk het moment om dat gebouw met dat gekke omgevallen ei eens te bezoeken. Te zien tot 4 december.