De tijd van het reisje langs de Rijn is voorbij, ouderen gaan actief op vakantie

‘Hé ouwe, waar gaat de reis naartoe?’ Welk beeld doemt er op bij deze zin? Een oude man met een koffer die op de bus staat te wachten of een fitte zestiger met een weekendtas onder de arm die de eerste de beste internationale trein neemt?
Vooral dat laatste is tegenwoordig geen uitzondering meer. Zelfs de rugzak is niet meer louter besteed aan scholieren en studenten. Steeds meer ouderen reizen er lustig op los. De tijd van het ‘reisje langs de Rijn’ is voorbij. 
Seniorenreizen, het klinkt niet echt hip en happening. Tegelijkertijd loopt het storm bij reisorganisaties die tripjes voor oudere mensen aanbieden. Groepsreizen, single-reizen en reizen voor mensen die minder goed ter been zijn. Ze zijn er voor het uitkiezen. 
Er zijn zelfs speciale reizen voor mensen boven de tachtig jaar. Spanje en Portugal zijn populair omdat het niet al te lang vliegen is en je zit in no-time met je snoet in de zon. Lekker en gezond. Het is genieten geblazen voor de moderne tachtiger. 

De zestiger van tegenwoordig heeft energie genoeg om er op uit te gaan

Zestigplussers blijken helemaal reislustig. Bijzonder? Eigenlijk niet. De zestiger van tegenwoordig is nog lekker fit, heeft energie genoeg om er op uit te gaan en doet dat dan ook. 
Volgens een artikel in het NRC van een een paar jaar terug zijn er zelfs steeds meer vijftigers en zestigers die hun rugzak pakken en er op uitgaan. Dat aantal lijkt ook nu nog stijgende. Nederlandse reisorganisaties voor avontuurlijke soloreizen zagen het aantal aanvragen van vijftigplussers alsmaar stijgen, zo meldt het artikel. 
De levensverwachting stijgt ook en dat heeft zijn invloed op het aantal ouderen dat actief blijft. In 2012 was volgens het CBR de levensverwachting voor 65plus-mannen 83 en vrouwen 86 jaar (CBR: Centraal Bureau voor de Statistiek). Mensen hebben daarmee na hun pensioen, of dat nu op 63-jarige of 64-jarige leeftijd ingaat of nog later, in ieder geval bijna twintig jaar pensioen voor de boeg. 
Ook interessant om te noemen: in 2017 was de levensverwachting bij geboorte voor mannen 80,1 en vrouwen 83,3 jaar. Bijna tien jaar langer dan in de periode vanaf 1950 blijkt uit cijfers. 
Dat is natuurlijk voor de fitte en actieve oudere heerlijk. Toch gaan er ook stemmen op dat je juist niet moet wachten tot na je pensioen, maar al tijdens je werkzame leven meer zou moeten inzetten op ontspanning buiten het werk om, zoals het reizen. Weekendjes weg bijvoorbeeld. Een weekendtas is zo gepakt en een korte trip maakt je even los van het werk. Ook dat is goed voor de gezondheid. 
Bovendien, zo menen deskundigen, wordt daarmee het vallen in een zwart gat na het pensioen voorkomen. Sociale contacten vallen dan weg en er ontbreekt voor veel mensen zingeving aan de dag. Dus tot die tijd niet alleen maar werken, wordt afgeraden. Je moet ‘nu’ genieten. 
Dus reizen mensen boven de vijftig inmiddels heel wat af. Over een poosje staat niemand er meer van te kijken dat hostels vol zitten met backpackende vijftigers, groepen zestigers die skipistes onveilig maken of zeventigers die door de bossen van Zwitserland hiken. 
Het is ‘traveltime’ voor de zestigers en nog vele jaren daarna. Benodigheden? Een positieve instelling, een kranige conditie, een goed humeur en een comfortabele travelbags. Go!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top