De camper en duurzaamheid – onmogelijk of een goede match?

Het is zo’n heerlijk romantisch beeld; middenin de natuur genieten van je vrijheid in zo’n retro camperbusje met gezellige gordijntjes en vrolijke kleedjes. Maar als je gaat nadenken over de vervuilende werking die je met datzelfde schattige busje hebt op die mooie natuur is dat plaatje toch ineens een stuk minder mooi. Een duurzame camper; is dat niet een contradictio in terminis?

 

Duurzaamheid en een camper, het klinkt nogal tegenstrijdig. En dat is het ook wel een beetje, want op pad gaan met zo’n voertuig betekent natuurlijk automatisch vervuiling van het milieu, ook als je met een duurzamere of minder vervuilende camper reist. Toch zijn er een heleboel dingen die jij kunt doen om jouw camper en camperreizen zo duurzaam mogelijk te maken, juist om die uitstoot van het camper rijden te compenseren.

Welke camper is het duurzaamste?

Als je zo duurzaam mogelijk wilt camperreizen begint dat natuurlijk bij de keuze voor de duurzaamste camper. Je kunt je hierin natuurlijk laten adviseren door een verkoper wanneer je voor een gloednieuwe camper gaat, maar de meeste mensen zullen een tweedehands camper willen kopen of er eentje willen huren. Waar moet je dan op letten als je je uitstoot zo minimaal mogelijk wilt houden?

Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

Het antwoord laat zich natuurlijk makkelijk raden. Dieselvoertuigen zijn (ondanks roetfilter) slechter voor het milieu dan voertuigen die op benzine rijden. Toch zie je nog steeds wel veel campers die op diesel rijden. En dat is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat een dieselmotor doorgaans meer power heeft om zo’n zware camper vooruit te krijgen, wat betrouwbaarder is en minder brandstof verbruikt dan een motor die op benzine werkt. Ze stoten echter wel meer CO2 uit waarmee ze je ecologische voetafdruk (en het milieu) geen goed doen. Ook al bespaar je er centen mee, je spaart de aarde niet.

Toekomstmuziek?
Het zou natuurlijk het allermooiste zijn als je in een elektrische camper kon rijden, en met de uitfasering van brandstofmotoren in het vooruitzicht is dat ook zeer waarschijnlijk het beeld van de toekomst. Helaas is dit nog niet voor veel camperfanaten weggelegd en zitten er nog allerlei haken en ogen aan. Want hoewel de meeste camperrijders een elektrische camper wel zien zitten, zijn de camperfabrikanten nog niet (helemaal) zo ver. Op campingbeurzen krijgen potentiële klanten wel al een kleine glimp in de toekomst, met bijvoorbeeld de Dethleffs Globevan e. Hybrid van kampeerkampioen Hymer. Maar vooralsnog blijft het wat deze camper betreft alleen bij fantaseren op de beurs, want hij is nog niet leverbaar.

Friese pionier
Waar je wel terecht kunt om een elektrische camper te kopen of huren is bij de Friese camperbouwer CamperFIXX die met de eFixxter een elektrische bestelauto ombouwde tot een praktische hefdak-camper. Vergelijkbare e-campers zijn bij enkele verhuurders beschikbaar. En hoewel deze elektrische camper veel voordelen heeft; in de eerste plaats natuurlijk het verkleinen van je ecologische voetafdruk, maar ook het geruisloze rijden, de goede wegligging en het verminderde onderhoud, zijn er ook zeker nadelen te bespeuren. Waarbij met stip op één de beperkte actieradius. Oftewel, een hele dag flink doorkarren met je e-camper zit er niet in, want je moet toch tenminste om de 250 kilometer zo’n drie kwartier opladen. Als jij vindt dat de reis minstens zo belangrijk is als de bestemming is dat misschien niet zo’n punt, want pauzeren moet je sowieso, maar voor veel mensen is dit wel een dealbreaker. Daarbij komt dat je voor het huren (of kopen) van een elektrische camper vaak dieper in de buidel moet tasten. Ook is het nog niet in alle landen gebruikelijk dat er met regelmaat een laadpaal te vinden is, wat langdurig elektrisch reizen kan bemoeilijken.

Oude camper is vervuilender

Het is misschien heel verleidelijk om voor zo’n karakteristieke retro bus te kiezen wanneer je op zoek bent naar een camper. Maar bedenk daarbij wel dat een oude camper een stuk slechter voor het milieu is. Daarom is een beetje leeftijdsdiscriminatie in dit geval helemaal niet onverstandig.

Vanaf 2005 werden de Europese normen aangaande vervuilende auto’s een stuk aangescherpt waardoor je bij het zoeken van je camper de exemplaren van voor 2005 beter links kunt laten liggen, als je je ecologische voetafdruk wilt beperken. Heb je je zinnen gezet op een diesel, kies dan voor een diesel camper met een bouwjaar na 2010. Dit is een schonere keuze omdat vanaf dat jaar een roetfilter verplicht werd. Qua fijnstof uitstoot werden dieselcampers daardoor vergelijkbaar met campers die op benzine rijden. Maar zijn ze nog altijd een vervuilender voertuig omdat ze wel meer stikstofoxiden uitstoten. Voor een oudere camper (van voor 1 september 2009) betaal je dan ook sinds 2020 een dieseltoeslag.

Niet welkom met een vervuilende camper
In steeds meer steden in zowel Nederland als het buitenland zijn vervuilende dieselcampers niet meer welkom. In Nederland zijn er zogenaamde milieuzones, waar je alleen mag rijden als je voertuig een bepaalde emissieklasse heeft. De emissieklasse van je camper geeft aan hoe schoon (of vervuilend) hij is, waarbij 0 het meest vervuilend is en 6 het schoonst. Check hier welke emissieklasse een camper heeft.

De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig. De emissieklasse vindt u in de Milieuzonecheck op deze pagina.

Klein maar fijn (en schoner)

Ook de omvang van een camper is van invloed op de mate van vervuiling. De charme van reizen in een camper is natuurlijk ook het leven op een klein oppervlak, maar veel mensen vinden luxe en ruimte juist ook belangrijk. Bedenk daarbij wel dat een grote en zware camper veel meer brandstof verbruikt dan een klein en licht camperbusje. Dus hoewel het misschien heel fijn is om alles in je camper te hebben wat je hartje begeert, van een luxe badkamer tot slaapplek voor vijf man; als je duurzaam op pad wilt kun je beter kiezen voor een kleinere camper.

Zelf bouwen VS kopen

Je kunt er daarnaast voor kiezen om een tweedehands camperbusje helemaal te pimpen of om te bouwen tot moderne camper. Wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt kun je er namelijk voor kiezen om zoveel mogelijk met natuurlijke materialen te werken. Maar veel mensen kiezen er voor om een oude bus om te bouwen. Je bespaart dan wel de grondstoffen die anders nodig waren voor een nieuw exemplaar, maar door de uitstoot aan schadelijke stoffen van zo’n oudje compenseer je uiteindelijk niets.

Eerlijk zullen we (een camper) delen

Een hele mooie en duurzame manier om camper te rijden, is door hem te delen met anderen. Vooral wanneer je nog geen ervaring hebt met campers is het aan te raden om er eentje te huren. Daarvoor kun je naar de camperboer gaan, maar je kunt hem ook rechtstreeks van een eigenaar huren. Om huurder en verhuurder bij elkaar te brengen zijn handige platforms in het leven geroepen zoals Camptoo en Goboony. Op die manier hoeft niet iedereen een camper te kopen, wat weer grondstoffen en uitstoot scheelt. Als eigenaar hou je er ook nog eens een fijn zakcentje aan over en staat je camper niet te lang stil.

Duurzaam onderweg

Naast de camper zelf zijn er tal van andere gebieden waarop je duurzamere keuzes kunt maken om zo jouw camperreis zo puur en schoon mogelijk te houden. Daarbij kun je groots denken, maar het zit ‘m juist ook in de hele kleine dingetjes.

Zelfvoorzienend op wielen

Zo groen mogelijk reizen wordt een stuk makkelijker als je camper zelfvoorzienend is. Dat kan bijvoorbeeld door een zonnepaneel op het dak van je camper te plaatsen zodat je die energie kunt gebruiken om stroom op te slaan in je accu, waarmee je vervolgens je elektrische apparatuur zoals je elektrische kookplaat en koelkast van stroom voorziet. Ook zijn er campers waarin je warm water kan genereren met de kracht van de zon zodat je lekker kunt douchen. Helemaal weer opgefrist met natuurlijke energie.

Een duurzame inrichting van je camper

Vooral wanneer je zelf de mouwen opstroopt om van een busje een duurzame camper te maken kun je bewust duurzame keuzes maken. Dat doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame materialen bij het bouwen, zoals wol, duurzaam en/of hergebruikt hout, kurk en andere natuurlijke materialen.

Maria Kondo approves

In een camper heb je maar beperkte ruimte. Uiteraard zitten ze vaak slim in elkaar, waardoor je alsnog genoeg ruimte hebt voor je essentiële zaken, maar minimaal is de ruimte alsnog. Helemaal niet erg, want het dwingt je om na te denken over wat je nou echt nodig hebt. Vooral wanneer je voor langere tijd op reis gaat betekent dit automatisch dat je flink gaat ‘ontspullen’. Want hoeveel kleren heb je nu daadwerkelijk nodig? En zijn al die schoenen en prullaria werkelijk onmisbaar?

Bewuste keuzes maken

Ook voor vertrek en onderweg kun je steeds duurzame en bewuste keuzes maken. Denk bijvoorbeeld maar aan ecologisch afwas en wasmiddel, een handige manier om ook onderweg je afval te scheiden, geen milieuvervuilende verpakkingen kiezen voor je proviand.

En wat die proviand betreft; in plaats van bij de supermarkt bij jou op de hoek een enorme hoeveelheid voorraad in te slaan kun je er veel beter voor kiezen om je boodschappen lokaal te doen. Niet alleen support je daar de kleinere plaatselijke bedrijfjes, maar deze lokale ondernemers zijn vaak een stuk duurzamer dan de grote ketens die hun producten overal vandaag halen. Daarbij is het vaak ook nog eens veel leuker, en wordt je aankoop enorm gewaardeerd.

Ook is het een slim idee om de drukke, commerciële campings te vermijden en jouw camper juist te parkeren op natuurkamppeerplaatsen die ook gericht zijn op duurzame kampeerervaringen. Een simpele zoektocht op het web leert je zo waar je terecht kunt voor deze groene kampeerplekken. Dit past goed in het gedachtegoed van het steeds populairder wordende ‘slow travel’, waarbij je niet alleen maar bezig bent met het afstrepen van dingen die je wilt doen en zien, maar langer stil staat bij de plek waar je op dat moment bent, geniet van de natuur, zonder alweer bezig te zijn met de volgende bestemming.

En heb je er plek voor, neem dan vooral een fiets mee. Of huur er eentje ter plekke. Op die manier hoef je niet voor elk wissewasje de camper aan te slingeren, maar stap je zo op de fiets voor een baguette of croissant.
Neem bovendien al je goede duurzame gewoontes van thuis met je mee als je op reis bent. Dus verspil geen water, maar vang het op voor hergebruik, ruim je troep (en die van een ander) op en laat vlees, vis en zuivel lekker links liggen, of toch zoveel mogelijk en kies voor biologisch. Uit je zwembroek gescheurd? Kijk of je een mooi tweedehands exemplaar kunt vinden.

  • Extra tips
    Check elke 2-4 weken of de bandenspanning nog juist is. Daarmee bespaar je brandstof
  • Reis licht. Hoe lichter je camper, hoe minder brandstof je gebruikt. Wat minder uitstoot betekent!
  • Easy does it! Geef je camper de kans om bij het starten rustig op gang te komen. Een warme motor verbruikt veel minder brandstof dan een koude.

Duurzamer dan vliegen?

Goed, even terug naar de titel van dit stuk; is duurzaam reizen met een camper mogelijk of niet? Het is zeker niet de meest duurzame manier van reizen. Vooral niet wanneer je kiest voor een trip met een oude dieselbus. Maar wanneer je je uitstoot zoveel mogelijk compenseert en kiest voor een zo duurzaam mogelijke camper is reizen met de camper nog altijd duurzamer dan een vliegreis.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top