Boekenweek 2021: wat doe jij als het erop aankomt?

Op naar boekhandel en bieb want het is nu toch echt Boekenweek. Compleet met boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets en een essay van Roxane van Iperen.

Op naar boekhandel en bieb want het is nu toch echt Boekenweek. Compleet met boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets en een essay van Roxane van Iperen.

Het is de 86ste Boekenweek die er net even anders uitziet dan ‘normaal’ al was het maar omdat de Boekenweek jaarlijks in maart gehouden wordt, maar toen waren de boekhandels zelfs nog dicht. Dus is er gekozen voor deze voorjaarsweek.

Wie nu de boekhandel bezoekt, ontvangt bij een besteding van vijftien euro het boekenweekgeschenk van Bervoets gratis. Voor 3,75 euro heb je er het essay van Van Iperen bij. De NS, die al twintig jaar de hoofdsponsor van de Boekenweek is, biedt lezers van het boekenweekgeschenk alle boekenweekgeschenken van de afgelopen twintig jaar online cadeau. Daarnaast zal menig schrijver een toer houden en zijn er festiviteiten door het hele land.

Het thema van de Boekenweek is: tweestrijd. Een thema dat veelvuldig in boeken voorkomt en duidt op het dilemma dat niemand vreemd zal zijn, gezond verstand versus onderbuikgevoel. Ratio en gevoel. Met name Van Iperen refereert hieraan in haar essay waarbij ze in een onderzoek naar de volkerenmoord in Rwanda de lezer confronteert met de vraag: ‘Wat doe jij als het erop aankomt?’

Hulde aan de gevulde boekenkast

Of de boekenweek een boost aan de boekverkoop geeft of de uitleen ervan, valt te bezien. Vorig jaar werd Boekenboost in het leven geroepen om de jeugd aan het lezen te krijgen, want deze groep leest niet of nauwelijks nog een boek. Uit onderzoek blijken 65plussers het meest te lezen, gevolgd door 50plussers. Nederlandse jongeren lezen het minst, ook internationaal gezien. Een internationaal onderzoek onder zeshonderdduizend 15-jarigen uit 79 landen laat dat zien. “Het initiatief Boekenboost heeft als doel het leesplezier van de schoolgaande jeugd tot achttien jaar een positieve boost te geven door te zorgen voor veel extra boeken in de klas. Kinderen in Nederland lezen steeds minder en hebben minder plezier in lezen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die fysieke boeken om zich heen hebben, een grotere kans hebben om te gaan en te blijven lezen. Een goede leesomgeving helpt leesachterstanden te verminderen,” meldt de CPNB, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Dus ook hulde aan de boekenkast die veel vijftigplussers thuis vol hebben staan. Blijf die vullen, want het blijkt de (klein)kinderen te kunnen inspireren.

De Boekenweek duurt tot en met 6 juni. Wat wij zagen is de titel van het boekenweekgeschenk van Bervoets. De genocidefax is de titel van het essay van Van Iperen.