Balkon inspiratie

Een klein balkon gezellig inrichten kan lastig zijn. Daarom hebben wij voor jou een aantal balkon ideeën op een rij gezet, zodat jij genoeg inspiratie hebt om er een heerlijke plek van te maken. Het is wat passen en meten, maar met de juiste balkon inspiratie kom je een heel eind. 

Hoe richt je een klein balkon in? 

Met mooi weer wil je als je in het bezit bent van een balkon buiten zitten. Bij het inrichten van een balkon moet je rekening houden met de ligging en de hoeveel wind. Kies bijvoorbeeld voor sterke planten die in een pot of bak kunnen. In de tips die hieronder volgen creëer je met gemak een sfeervolle buitenruimte en maak je van jouw balkon je favoriete spot! 

Plaats meubels, ook op een klein balkon! 

Een balkon is niet af wanneer je niet fatsoenlijk kunt zitten. Zorg er daarom voor dat er meubels op je balkon staan. Hoe klein je balkon ook is. Soms is het handig om meubels precies op maat te laten maken. Je kunt een bankje op maat laten maken die over de gehele breedte of lengte van het balkon loopt. En wat dacht je van een klein opzettafeltje? Zo creëer je ruimte om spullen neer te zetten. Kies meubels met een multifunctionele werking. Houdt het klein en check of je de meubels makkelijk in kan klappen. Koop eventueel extra krukjes of klapstoeltjes wanneer je af en toe een feestje geeft. 

Wat je uiteindelijk kiest, zorg ervoor dat de meubels tegen regen kunnen. Meubels die alleen geschikt zijn voor binnen verweren buiten erg snel en blijven na een regenbui lang nat. 

Kies balkon producten, zoals een balkon barbecue

Tuincentra en woonwinkels verkopen steeds meer balkon producten. Dat komt omdat minimalisme een trend is. Tuinmeubelen worden functioneler, zoals bijvoorbeeld meubels met opbergruimte en wat dacht je van de balkon barbecue. Dit zijn kleine barbecues die je aan de reling van je balkon kan bevestigen. Lekker barbecueën op een zwoele zomeravond! 

Welke bloembakken kies je voor je balkon? 

Wanneer je sfeer en gezelligheid toe wilt voegen aan je balkon ga je natuurlijk voor bloembakken. Het toevoegen van groen en kleur verhoogt de sfeer behoorlijk. Het makkelijkste is hangende bloembakken aan je balkon. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten bij het tuincentrum. Je kan ze eenvoudig ophangen en ze zijn bestand tegen weer en wind waardoor ze lang mooi blijven. Kies vrolijke bloeiende planten in je bloembakken, want dat maakt je balkon helemaal af. 

Balcony in Kyiv. Original public domain image from Wikimedia Commons

Welke bloemen en planten zijn geschikt voor op het balkon? 

Naast bloembakken kan je ook planten in potten op je balkon neerzetten. Zet bijvoorbeeld een aantal potten bij elkaar. Voordat je bloemen en planten koopt moet je de hoeveelheid zon op je balkon checken. Heb je een balkon op het zuiden dan kan je kiezen voor lavendel, afrikaantjes, petunia, lobelia, geranium of zonnebloem. En zo zijn er nog veel meer planten die veel zon nodig hebben. Heb je juist veel schaduw? Schaf dan hosta, bergenia, fuchsia, camelia of begonia aan. De keuze is dan ietsje minder, maar nog steeds genoeg om er mooie groene oase van te maken. 

Verticaal tuinieren en moestuinieren op het balkon 

Niet alleen op balkons is deze tip erg trendy, verticaal tuinieren is helemaal in. Er bestaan zelfs speciale systemen voor balkons om verticaal te tuinieren. Zelf iets in elkaar zetten is ook niet zo moeilijk. Dus hou je van moestuinieren? Ga dan helemaal los op je balkon en stapel de planten op! 

Heb je een iets groter balkon? Dan past er misschien een vierkante meter tuin op. Daarin kun je aardig wat groenten verbouwen. Of maak in hangbakken een kruidentuintje. Tijm, rozemarijn, basilicum kunnen prima op een balkon worden gekweekt. En wist je dat je op een balkon kunt composteren? Een open composthoop is niks waard, maar een gesloten compostvat kan wel. Of wat dacht je van een wormenbak? Perfect voor tuinieren op een balkon. 

Leg een vloer op je balkon 

Binnenshuis is een vloer nogal bepalend voor de sfeer in je huis, dus waarom geen vloer buiten? Een vloer is gezellig en de opties zijn legio. Er zijn buitentegels te koop die licht zijn en geschikt voor balkons. Of ga voor houten tegels, dit geeft een luxe uitstraling. 

Wil je toch liever iets groens? Met kunstgras creëer je een groene look. Een mooi vloerkleed is eveneens een goed idee om het geheel knusser te maken. 

Wat je ook kiest let erop dat het vorstbestendig is, het is namelijk niet altijd warm weer in Nederland. En zoek iets uit wat makkelijk is in onderhoud. Let er bij het neerleggen op dat de afwatering goed is. 

Kies voor sfeerverlichting op je balkon 

Wil je ’s avonds extra sfeer? Dan is het een leuk idee om lampjes op te hangen. Kies voor een mooi lampionnensnoer of een hang- of wandlampje. Het staat erg gezellig en neemt weinig ruimte in. Steek kaarsjes aan om het helemaal knus te maken. 

Accessoires op het balkon 

Accessoires zijn onmisbaar om het geheel af te stylen. Gebruik kussens, vazen, kaarsen en andere spulletjes om het geheel aan te kleden. Wist je dat je schilderijen hebt voor buiten? Een canvast verhoogt de sfeer meteen. Hou overigens rekening met de weersomstandigheden. De spullen moeten tegen een stootje kunnen. Bedenk iets waar je gemakkelijk kussens in op kan bergen. Met de juiste accessoires maak je van je balkon een verlengde van je woonkamer. 

Gebruik kleur op je balkon 

Kleur is belangrijk. Door verschillende vormen, kleuren en prints te gebruiken maak je het extra gezellig. Naast buitenkleden bestaan er overigens ook speciale balkon parasols. Kies een kleur die bij de rest past en jij bent klaar voor de zon! 

Creëer privacy op je balkon

Een balkon is genieten, maar wanneer je er zit wil je van je privacy kunnen genieten. Wellicht heb je bovenburen die meteen op jouw balkon kunne kijken en wil je graag een overkapping om dat te voorkomen. Want eerlijk is eerlijk, iedereen wil het liefst privé op het balkon vertoeven. Een goede oplossing is een schuifgordijn. Je kan deze op verschillende hoogtes vastzetten.