Ze groeien enorm snel, zijn laag in calorieën, vol voedingsstoffen en reinigend voor het lijf. Asperges. Wie er van houdt, moet nu zijn slag slaan. Het aspergeseizoen duurt zo’n acht weken.
Om nu een artikeltje te schrijven over een groente… Toch is dat bij het witte goud niet zo vreemd. Het aspergeseizoen is nog maar net begonnen, en ze zijn niet alleen in Brabant populair, maar inmiddels ook elders in het land. Vitaminebommetjes zijn het: verse asperges (Als er bij het indrukken een beetje vocht vrij komt, zijn ze vers). Tegenwoordig worden ze op veel manier klaar gemaakt, niet alleen gekookt maar ook gebakken, gegrild of in dunne sliertjes als een soort spaghetti.
Stinkende urine
De asperge is een groente, maar werd in de oudheid ook als kruid met geneeskrachtige werking ingezet. Onder meer tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Na het eten van asperges is het ook vaak flink plassen omdat het goedje urinieafdrijvend werkt. Dat is mooi, maar kan wel stinken. Asparagusinezuur is de oorzaak. De afbraak van dit zuur zorgt voor een zwavelverbinding die gewoonweg niet lekker ruikt. Vervelend, maar door de vochtafdrijving is het hartstikke goed voor je lijf. Het reinigt de boel even grondig.
Witte en groene
In Nederland wordt de asperge pas vanaf het begin van de twintigste eeuw gegeten. Voor het eerst geteeld in de zanderige gronden in de buurt van Bergen op Zoom. Sinds de eerste wereldoorlog ligt het centrum van de teelt in Noord-Limburg. Maar wordt ook elders al wel geteeld. Er zijn witte, die onder de grond groeien en groene asperges, die bovengronds groeien, die hoef je overigens niet te schillen.
Intensief werkje
Asperges zijn niet de goedkoopste groente, de AA klasse kan een paar euro per kilo kosten. Maar dan heb je ook wat. Het is een intensief werkje om de asperges te oogsten. De stengels moeten stuk stuk voor worden opgespoord en met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden.
Asperges zijn niet bij iedereen populair. Veel mensen menen dat het nogal een werk is ze klaar te maken. Maar als je ze een half uurtje in koud water zet, is een schillen erna een makkie. Toch zouden alleenstaanden en gezinnen nauwelijks asperges eten. Jij dan? Misschien komende week met een bijzonder recept van onze eigen 50+ kok, Gerda. Vrijdag een recept online!