De 21-jarige Phil Bloom leest op televisie een stukje voor uit dagblad Trouw. Ze kijkt streng in de camera en laat de krant zakken. Ze is compleet naakt. De nietsvermoedende kijker is in shock.
Seks niet het doel
Vandaag is het exact 51 jaar geleden dat kunstenares Phil Bloom zonder kleren te zien was in Hoepla! Een primeur op de Nederlandse televisie. Hoepla! is een jeugdprogramma wat uitgezonden wordt door de VPRO. Vorig jaar gaf Phil Bloom een interview in het AD. Over het bewuste fragment zegt ze: “ik wilde de truttigheid doorbreken. Ik sta er nog steeds 100 procent achter. Je bent naakt geboren en gaat naakt dood. Het had niks met seks te maken. Dat is ook nooit mijn doel geweest.”
Gemengde reacties
De scene maakt veel los. De buitenlandse pers smult ervan. Vanuit Den Haag komt er reactie. Met name de Boerenpartij is boos. Er worden Kamervragen gesteld over de ‘verstoring van de orde’ en ‘vunzige onwelriekendheid’. Toenmalig premier Piet de Jong (KVP) is niet blij met de uitzending, maar verbiedt het programma niet. Hij laat weten dat de timing van het programma niet slechter had gekund, namelijk na het kinderuurtje. Het Britse dagblad Daily Mirror verbaasd zich over de Nederlandse preutsheid. Zij komen met de kop: Such a fuss as a blonde goes on tv in the nude.
Geen tante Truus
Phil Bloom zelf weet niet goed wat ze aan moet met al die reacties. Haar vader is boos en haar moeder is niet blij. Ze ontvangt boze brieven en doodsbedreigingen, maar ze krijgt ook aanbiedingen van diverse nachtclubs. Ze gaat er niet op in. Wel duikt ze nog een keer naakt op in de film Professor Columbus. Blootfoto’s die ze eerder heeft laten maken worden ondertussen voor commerciële doeleinden gebruikt. Dat laat ze niet toe. Ze gaat de strijd aan in de rechtbank. Daarover zegt ze in het AD: “Ik wilde niet zo maar over me heen laten lopen. Ik ben niet Tante Truus van drie hoog.”
Hoe is het nu met Phil Bloom?
Slechts 100 euro kreeg Phil Bloom voor haar naaktscène op televisie. Die scène had als gevolg dat haar carrière als kunstenares maar niet van de grond kwam. Op haar 27e wordt ze getroffen door een hersenbloeding. Phil moet alles opnieuw leren. Na haar revalidatie besluit ze om naar New York te gaan. Daar kan ze het verleden achter zich laten en werken aan haar carrière. Een goede zet. In 1997 nam ze opnieuw plaats in de rieten stoel van weleer op de expositie Bloomrijk Vlechtwijk. Nu is Phil Bloom 72 jaar en maakt ze nog steeds kleurrijke schilderijen.
Foto: Wikimedia