9 november 1983: onder meer Holleeder wil 35 miljoen voor Freddy Heineken

Het is vandaag 35 jaar geleden dat biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden ontvoerd. Weet jij het nog?

Vandaag is het 35 jaar geleden dat Freddy Heineken samen met zijn chauffeur Ab Doderer in Amsterdam ontvoerd werd. De ontvoerders, waar onder Willem Holleeder eisten 35 miljoen gulden losgeld.

Het is woensdagavond 9 november 1983, rond zeven uur, als Freddy Heineken zijn kantoor in Amsterdam verlaat. Terwijl hij op zoek is naar zijn chauffeur wordt hij door vier gewapende mannen overmeesterd. De ontvoerders, Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard, Martin Erkamps en Frans Meijer  hadden de ontvoering twee jaar voorbereid.

Opgesloten in een loods

Niet alleen Freddy Heineken, maar ook Wisse Dekker (president-directeur van Philips), Albert Heijn en Anton Dreesmann (directeur V&D) stonden bij de ontvoerders op de lijst van potentiële slachtoffers. Het werd Freddy. Het duo werd opgesloten in een geluidsdichte loods op een bedrijventerrein in het Amsterdamse westelijke havengebied.

35 miljoen gulden losgeld

Via onder meer brieven, advertenties in de krant, opgenomen boodschappen op cassettebandjes en schuilnamen zochten de daders contact met de politie. Ze hoopten door 35 miljoen gulden losgeld te vragen een grote financiële slag te slaan. De politie ging in eerste instantie niet op het verzoek in. Twee weken later wel. Op 28 november werd het losgeld overhandigd. Dat zorgde er nog niet voor dat Heineken en zijn chauffeur vrij werden gelaten. De ontvoerders vluchtten met het geld. Op 30 november werden de twee mannen alsnog bevrijd, dankzij een anonieme tip. Het grootste deel van het losgeld werd later teruggevonden in de Zeisterbossen.

Arrestaties

Direct daarna werden Boellaard en Erkemaps gearresteerd. Meijer, Van Hout en Holleeder wisten tijdig te vluchten. Meijer dook onder op verschillende adressen in Amsterdam, maar gaf zichzelf later alsnog aan. Van Hout en Holleeder vluchtten naar Parijs. In het voorjaar van 1984 werden ze door de Franse politie gearresteerd. De ontvoerders kregen celstraffen tussen de acht en twaalf jaar. Begin jaren ’90 was bijna iedereen weer vrij. Alleen Meijer niet. Hij ontsnapte namelijk vlak na zijn veroordeling en was tot 1995 voortvluchtig. In 2005 kwam hij vrij.

Netflix serie

De Heineken ontvoering is een misdaad waar nog altijd veel over wordt gesproken en waar vele boeken, films en documentaires over zijn gemaakt. Misdaadverslaggever Peter. R. de Vries schreef onder andere De ontvoering van Alfred Heineken (1987). Dat deed hij vanuit het gezichtspunt van Cor van Hout. In 2011 ging de speelfilm De Heineken Ontvoering in première en in 2013 verscheen er een vierdelige Netflix serie ‘Freddy’.

Foto: Wikimedia