9 maart 1959: Geboortedag Barbie

Ze heeft niet meer de 'ideale maten', en kan nu zelfs een navelpiercing hebben. Barbie anno 2018 is meer dan een pop.

Weet jij het nog?

Prachtige wimpers, een glad babyhuidje, roze volle mooi gevormde lippen en een sexy blik. Het ideaalbeeld van menig meisje (en jongen) als speelgoedpop, het was een meesterzet van fabrikant Mattel. Op 9 maart 1959 werd de allereerste Barbiepop op de Toy Fair geïntroduceerd. Ze had een zwart-wit gestreept badpak. Nog datzelfde jaar startte de massaproductie van een blonde en een donkerharige uitvoering en er werden meteen 350.000 van verkocht. Die pop kostte toen drie dollar, maar is inmiddels vele malen meer waard.

Koosnaampje

Ze is dus al bijna zestig en heet voluit Barbara Millicent Roberts. Roepnaam Barbie, vernoemd naar het koosnaampje van de dochter van één van de oprichters van Mattel, Ruth Handler. Die zag haar dochter met een papieren aankleedpop spelen en toen ze later in Zwitserland de pop Bild Lilli Doll zag, kocht ze de rechten en bracht een soortgelijke pop uit in de VS. Poppen hadden toen bijna altijd het uiterlijk van een baby, maar de Zwitserse pop had het lichaam van een volwassene. Het werd een enorme hit. Twee jaar later kwam de mannelijke versie Ken op de markt, vernoemd naar haar zoon Kenneth.

Beyoncé pop

Barbie heeft in de loop van de jaren de nodige uitvoeringen gehad, bijvoorbeeld met een afro-Amerikaans uiterlijk en in een rolstoel. Ze is altijd een stijlicoon geweest, met de mooiste outfits, modecreaties en werkkleding van beroepen als brandweervrouw, chirurg en zelfs Olympisch atlete. Daarnaast werd ze omgetoverd tot beroemdheden. Er is een zwangere Beyoncé pop en ook Cher, Marilyn Monroe en Audrey Hepburn hebben een eigen Barbie. In 2016 nam Mattel een gewaagd besluit. De verkoopcijfers liepen terug en er kwam steeds meer kritiek op de onrealistische lichaamsvormen van Barbie. Het zou meisjes onzeker maken over hun eigen lichaam. Sinds twee jaar zijn er dan ook drie nieuwe modellen te koop. Eén met rondingen, de Curvy Barbie, een lange en een kleine pop. Verder zijn er inmiddels zeven huidskleuren.

Afgelopen woensdag, de dag voor Internationale Vrouwendag, werd bekend dat Mattel met een serie nieuwe barbiepoppen komt. Die zijn gebasseerd op beroemde vrouwen zoals Amelia Earhart, een vrouwelijke piloot en Patty Jenkins, de regiseuse van Wonder Woman. De speelgoedproducent doet dat, omdat uit een wereldwijd onderzoek onder moeders bleek dat een groot deel van hen zich zorgen maakt over de rolmodellen waar hun dochters mee te maken krijgen.

Dan nog een paar weetjes:

  • De Duitse Bettina Dormann heeft de grootste barbie-collectie. Ze heeft 15.000 verschillende en staat daarmee in het Guinness Book of Records.
  • Als je er graag zo uit wilt zien als Barbie, dan ben je besmet met het Barbiepop Syndroom. De Russische Valeria Lukyanova liet zich echt volledig ombouwen tot haar idool door middel van plastische chirurgie. Onze eigen Samantha de Jong doet trouwens ook aardig mee.
  • Earring Magic Ken is de bestverkochte mannelijke pop. Met geblondeerd haar, een oorbel, roze shirt en ketting was hij vooral in trek bij homoseksuele mannen.
  • Sinds 2000 heeft Barbie ook een navel, zodat ze een navelpiercing kan hebben.
  • Elke seconde worden er over heel de wereld drie Barbiepoppen verkocht.
  • Om ervoor te zorgen dat de militaire uniformen van Barbie zo correct mogelijk waren, werd het Pentagon ingeschakeld.
  • In Taipei bestond een Barbiecafé, compleet met roze inrichting en Barbievormig voedsel.

Bekijk hier het eerste reclamefilmpje van Barbie uit 1959.