Donald Duck is al meer dan tachtig jaar één van de populairste Disney karakters. Hij werd op 9 juni 1934 geboren op het witte doek met de zin: ‘Who? Me? Oh, no, I’ve got a bellyache!’ (“Wie? Ik? Oh, nee, ik heb buikpijn!”). Van een kleine bijrol naar een eigen weekblad, hoe zit dat?
The Wise Little Hen
In de jaren twintig van de vorige eeuw startte Walt Disney met het tekenen voor filmpjes van verschillende tekenfilm-producenten. Hij werd onder andere bekend met Mickey Mouse en de film ‘Steamboat Willie’. Dat filmpje werd in 1928 uitgebracht. Donald Duck verscheen pas veel later in een tekenfilmpje genaamd ‘The Wise Little Hen’. Daarin speelde de opvliegerige eend slechts een hele kleine rol. Het filmpje duurt overigens ook maar zeven minuten en 25 seconden.
Onder de indruk
Het verhaal gaat over een kip die hulp probeert te krijgen bij het oogsten van de mais. De buren zien al dat werk niet zo zitten en doen daarom alsof ze ontzettende buikpijn hebben. Je raadt het misschien al, één van deze buren is de kwakende eend Donald Duck. Omdat hij op een woonboot woont, krijgt hij een matrozenpakje aan. Het malle gekwaak van Donald maakt indruk. Er worden een hoop brieven gestuurd aan de studio van Walt Disney met de vraag: kan die eend niet vaker meespelen? Dat gebeurt, al snel krijgt hij een rol in de tekenfilmpjes van Mickey Mouse.
Strip en weekblad
In een korte periode wordt Donald Duck zo populair dat Walt Disney besluit om een strip over de eend te maken voor nieuwsbladen. Dit zijn korte verhaaltjes waarin Donald van alles uithaalt. De eerste strips worden getekend door Al Taliaferro, later is het Carl Barks die de strips tekent. In Nederland verschijnt sinds oktober 1952 het weekblad Donald Duck. Het blad is een schot in de roos. Staan er eerst voornamelijk Amerikaanse strips in, later zijn dit Nederlandse verhalen.
Wisselend uiterlijk en karakter
In het allereerste filmpje heeft Donald een lange snavel en handen die op veren lijken. Later worden dit vingers. Hierdoor lijkt hij minder op een echte eend dan in zijn beginjaren. Zijn kwakende stem in filmpjes is nog altijd het zelfde. Naast zijn uiterlijk verandert ook zijn karakter. In het begin is hij driftig, lawaaiig en zelfs een tikkeltje gemeen. Maar al snel wordt duidelijk dat hij ondanks zijn gemopper een goed karakter heeft. In Nederland staat de eend bekend als een eeuwige pechvogel die erg zorgzaam is voor zijn neefjes. Hij gaat regelmatig op avontuur met Oom Dagobert Duck.
Wereldberoemd
Donald Duck is over de hele wereld beroemd. Hij speelt in totaal in meer dan honderd filmpjes mee (van acht tot tien minuten) en in meer dan vijftig lange films. De Donald Duck strips zijn in zo’n veertig landen te koop. Vanaf 1984 is de voetafdruk van de eend te vinden in de Walk of Fame. Vanwege zijn zeventigste verjaardag kreeg hij eveneens een ster in deze beroemde straat. Jong en oud geniet tegenwoordig nog steeds van de eigenwijze eend, met zijn twaalf ambachten en dertien ongelukken. Lees jij de strips ook nog steeds?