Het is 3 november 1957. Spoetnik 2 wordt door de Russen gelanceerd. Aan boord van de satelliet bevindt zich een hond met de naam Laika, Russisch voor ‘blaffertje’.
De hond is drie jaar oud en weegt ongeveer 6 kilogram. Zo van straat geplukt. Laika wordt een beroemdheid. Haar ruimtemissie was kansloos. Dat wisten de Russen vooraf. Dat vertelden ze echter niet. Op 10 november 1957 vertelden ze dat de hond het niet zou overleven. Het leidde tot ontzettend veel verontwaardigde reacties.
Verklaring klopte niet
Een paar dagen later kwam het nieuws dat Laika niet meer leefde. Dat was niet de bedoeling. Het originele plan was om de hond, voordat de satelliet zou verbranden, te vergiftigen. Zover is het echter nooit gekomen. De Russen verklaarden dat de hond na een week rondjes draaien om de aarde een pijnloze dood was gestorven. Een verklaring die achteraf niet klopte.
Het ging de Russen natuurlijk helemaal niet om het welzijn van Laika. Het ging hen om de macht in de ruimte. Vandaar dat Spoetnik 2 snel werd ontwikkeld. Tot grote verbazing van de Amerikanen. Het veertigjarige bestaan van de communistische revolutie was een mooie gelegenheid om voor het eerst een levend wezen in een baan om de aarde te laten draaien.
Als beste uit de test
Laika heeft de pech gehad het erg goed te doen in het trainingsprogramma. Samen met negen andere honden kwam zij als beste uit de test. Dat testen bestonden onder andere uit het opgesloten worden in kleine kooien, blootgesteld worden aan lanceringsgeluiden en het eten van speciaal vloeibaar voedsel. Uiteindelijk werd Laika geselecteerd om de ruimte in te gaan.
Stress en oververhitting
Pas in 2002 werd bekend dat Laika al na enkele uren niet meer leefde. Bij de lancering steeg Laika’s hartslag van 103 tot 240. Zoals verwacht, maar het duurde drie keer zo lang voordat de hartslag van Laika weer enigszins normaal was. Het dier leed aan enorme stress. Tel daarbij op dat de temperatuur en de vochtigheidsgraad toenamen en het duurde niet lang meer voordat er geen levensteken meer kwam. Gestorven aan de gevolgen van stress en oververhitting.
Het heeft even mogen duren, maar uiteindelijk heeft Laika de eer gekregen waar ze recht op heeft. In 1997 werd er in Sterrenstad, het kosmonauten-trainingscentrum even buiten Moskou, een plakkaat onthuld waarop alle gestorven kosmonauten staan. En wie staat er ook op? Juist, Laika.
Foto: Wikimedia