6 mei 1952: honderd keer muziekblad Tuney Tunes 

Muziekbladen, wie kent ze nog? Tuney Tunes was er daar één van.

Weet jij het nog?

Tuney Tunes, Teanbeat, Muziek Expres, ken jij deze muziekbladen nog? Op 6 mei 1952 verscheen de 100ste editie van het muziekblad Tuney Tunes. Ooit bedacht door de Eindhovense drukker J. van Haren, een groot muziekliefhebber. Hij drukte het blad tijdens de Tweede Wereldoorlog op een zolderkamertje. 

Amerikaanse liedjes

In eerste instantie een dun boekje met daarin teksten van Amerikaanse liedjes. De prijs die er op staat is vermeld in francs, dit om de Duitsers om de tuin te leiden. Amerikaanse muziek is not done tijdens de Duitse bezetting. De teksten staan vol fouten, want Van Haaren luistert naar de liedjes op de Engelse radio en zijn Engels is niet al te best. 

Elvis Presley, de redactie vindt hem helemaal niks

Na de oorlog wordt het blad een populair jongerenblad. Naast songteksten staan er artikelen in over onder andere Frank Sinatra en Bing Crosby. Daarnaast verschijnen er ook foto’s in het blad. Toch gaat het mis met het populaire blad. Dat komt door een artikel over Elvis Presley. De redactie vindt hem helemaal niks. Ze zijn erg duidelijk in hun mening: “het afschuwelijke mensonterende geschreeuw, gepaard gaand met sinister uitgestoten klanken kan ons heus niet bekoren”.

Muziek Expres

Een misrekening. De jeugd is dolenthousiast over Elvis Presley. Paul Acket, een oud-medewerker van Tuney Tunes, weet de jonge lezers wel te boeien met zijn muzieblad Muziek Expres. In 1966 neemt hij het blad over van J. van Haaren en hij laat het blad opgaan in Teanbeat. 

Foto: the Jumping Jewels