5 bucketlist-tips!

Dingen die je altijd al een keer wil doen vind je terug op een bucketlist. Voor de meesten is het een waslijst vol spannende activiteiten en doelen. Het kan gaan van het lopen van een marathon, het maken van een verre reis of het starten van een eigen bedrijf. En alles wat daartussen zit. Een bucketlist is echt een persoonlijke lijst, maar we inspireren je graag met een aantal tips waar je je eigen variant op los kunt laten.

5 inspirerende tips

Wereldwonderen bezoeken

De Piramide van Cheops, het Colosseum in Rome of de Taj Mahal in India bezoeken. Het zijn de zogenoemde wereldwonderen die regelmatig op een bucketlist voorbij komen. Onderzoek wijst uit dat, alhoewel een bucketlist heel persoonlijk is, er veel overlap is in wat mensen graag willen. Niet alleen eerdergenoemde bijzondere gebouwen worden graag bezocht, ook het aanschouwen van de New York Skyline staat hoog op menige lijst.

We geven je direct een tip: boek een New York stedentrip en ga! De skyline van deze metropool is natuurlijk adembenemend. En wie het nog doller wil maken boekt meteen een helikoptervlucht boven Manhattan. Dan zie je pas echt wat de Big Apple jou aan  bezienswaardigheden te bieden heeft. En dat is veel en veel meer dan slechts het vrijheidsbeeld zien. Zit er voor jou iets bij wat je aanspreekt?

Ook natuurverschijnselen komen op veel bucketlisten voor. Zo blijkt uit een onderzoek van 2017 dat bijna veertig procent van de ondervraagden het noorderlicht graag wil zien. Ook de Niagara Falls bezoeken (29 procent) en Route 66 rijden (28 Procent) staan hoog genoteerd.

Een verre reis maken

Het staat bij veel mensen in de top 3: het maken van een grote reis. Dat kan variëren van een reis met een camper door Amerika, tot een wandeling door Nepal. De Chinese Muur over wandelen is voor veel mensen een groot verlangen en sommigen doen die tocht zelfs als een hardloopmarathon.

Ook het maken van een heuse wereldreis staat bij mensen hoog op het verlanglijstje om eens in hun leven te doen. In dat geval is de impact ervan veel groter. Dat betekent namelijk dat je je baan opzegt, je huis verkoopt en met een kleine hoeveelheid bagage werkelijk de wereld intrekt. Of je dat nu met een camper, lopend, fietsend of varend met een zeilboot doet. Het is een grote stap, maar tevens een ‘life-changing event’.

Voor jezelf beginnen

Wie een beetje een ondernemende inborst heeft, verlangt ernaar een eigen bedrijf te starten. Het zijn de ondernemers die risico’s durven nemen. Die niet spreken over mislukkingen maar een misstap zien als een leermoment. Op die manier ontwikkelen ze hun bedrijf en zichzelf steeds verder.

De afgelopen jaren hebben veel mensen die stap al durven zetten. Nederland telt inmiddels al ruim 1,5 miljoen zelfstandigen. Of je nu kunstenaar bent of bouwvakker, in alle mogelijke sectoren besluiten mensen om zelfstandig aan de slag te gaan. Iets voor jou?

Een boek schrijven

Het schrijven van een boek staat bij heel veel mensen op de bucketlist. Maar liefst een miljoen Nederlanders droomt ervan schrijver te worden, zo meldt het NRC. Mensen geven aan dat ze dit graag doen als uitlaatklep, maar sommigen verlangen ook echt naar het beroep van schrijver.

In veel gevallen gaat het om een autobiografie, maar ook romans, gedichten en kinderboeken blijken geliefd te zijn om zelf vorm te geven. Driehonderdduizend mensen laten het niet bij een droom alleen en zijn als hobbyschrijvers al aan de slag. Ze zijn op zoek naar een uitgever. Dat geeft ook aan dat veel mensen er nog van dromen. Voor hen zijn schrijfcursussen en schrijfretraites dé manier om net dat duwtje in de rug te krijgen om daadwerkelijk te gaan schrijven om over een tijd een vinkje te kunnen zetten op hun bucketlist.

Werken in het buitenland

Een tijdje in het buitenland werken of echt emigreren. Zou jij het durven? In sommige gevallen is vrijwilligerswerk doen in het buitenland goed te realiseren. Er zijn veel organisaties die om mensen zitten te springen die bijvoorbeeld kinderen begeleiden in oorlogsgebieden of tehuizen runnen in derdewereldlanden.

Betaald werk in het buitenland vindt veelal plaats in opdracht van grote bedrijven. Maar wie denkt aan seizoenswerk kan heel goed in landen als Frankrijk of Australië terecht. Ook boerderijwerk in Noorwegen is een kwestie van je aanmelden bij een organisatie (Work & Travel bijvoorbeeld). In de gezondheidszorg is ook veel (betaald) werk te vinden, wereldwijd.

Wie werkelijk denkt aan emigreren, heeft heel wat te organiseren, maar het is een prachtige uitdaging. Zweden blijkt in dit opzicht voor Nederlanders behoorlijk populair. Er zijn verschillende sites die hier al flink wat basisinformatie over geven. Eerlijke en realistische informatie over hoe je dit het beste kunt aanpakken en wat je kunt verwachten.

Extra tip

Naast deze vijf tips kan het bucketlist boek van Elise De Rijck je ook helpen. Veel mensen weten heus wel waar hun hart naar uitgaat, waar hun passie ligt en wat ze nog heel graag in hun leven willen doen of bereiken. Dit boek helpt je een stap verder in de door jou zo gewenste richting.

Wat mag er niet ontbreken op jouw bucketlist?