Weet jij het nog?
Vorige week hield de negenjarige Yolanda Renee King een toespraak tijdens de ‘Mars voor ons leven’, een protest tegen de Amerikaanse wapenwet naar aanleiding van de schietpartij op een school in Florida. Ze zei “Mijn grootvader had een droom. Hij wilde dat mensen zijn kinderen niet op hun huidskleur zouden beoordelen, maar op hun karakter. Ik heb ook een droom. Dat genoeg nu echt genoeg is. En dat een wereld zonder geweren zou moeten zijn. Klaar!”
Grootvader Martin Luther King
Die grootvader, dat was dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King, die op 4 april 1968 op 39-jarige leeftijd werd vermoord. Yolanda verwees in haar toespraak naar de legendarische woorden van haar opa ‘I have a dream’ uit 1963, die iedereen zal kennen.
Burgerrechten
King werd geboren in Atlanta en zijn vader was dominee. Net als zijn vader heette hij eigenlijk Michael King, maar als eerbetoon aan de Duitse kerkhervormer Maarten Luther besloot zijn vader begin jaren dertig de naam te veranderen. Martin ging theologie studeren en werd in 1945 baptistisch predikant in Montgomery, Alabama. Hij trouwde met Coretta Scott King, die zich net als haar man inzette voor burgerrechten.
Rosa Parks
In 1955 kreeg Martin Luther King bekendheid nadat de donkere Rosa Parks in een bus in Montgomery weigerde op te staan voor een blanke vrouw en daarmee de regels overtrad. Onder leiding van dominee King verzette de zwarte gemeenschap zich tegen de arrestatie. Er volgde een boycot van het openbaar vervoer en de actie duurde bijna vierhonderd dagen. Maar de aanhouder wint en in 1956 werd de discriminerende wet eindelijk afgeschaft.
Nobelprijs voor de Vrede
Onder aanvoering van Martin werden er geweldloze stakingen en protestmarsen georganiseerd tegen discriminatie en voor burgerrechten. Hij reisde veel en ontmoette onder andere zijn grote voorbeeld Ghandi. Diverse keren werd hij gearresteerd, maar zijn populariteit was enorm, ook omdat hij een begenadigd spreker was. Zijn acties hadden succes en hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede.
Dader
In 1968 was Martin Luther King in Memphis om stakende vuilnismannen te steunen. Een dag later werd hij door een sluipschutter op het balkon van zijn hotel doodgeschoten. James Earl Ray bekende de moord en kreeg levenslang. Maar er is nog steeds twijfel of hij de dader wel is en veel complottheorieën doen de ronde. Een tragisch einde aan een jong leven. Maar het zal opa Martin goed doen dat zijn nog zo jonge kleindochter nu al probeert om de wereld een beetje mooier te maken.
Bekijk hier het fragment van de toespraak van Yolanda King.