3 september 1966: De eerste aflevering van Ja Zuster, Nee Zuster wordt uitgezonden

Eind jaren zestig, zaterdagmiddag, het is stil op straat. Ja zuster, Nee zuster is op televisie. Welk bekend liedje ken jij nog uit de serie?

Op 3 september 1966 kwam een van de meest bekende komedies van Nederland voor de allereerste keer op televisie: Ja Zuster, Nee Zuster (JZNZ). Het werd een enorm succes.

De kat van ome Willem is op reis geweest

Miljoenen mensen keken naar het VARA-programma dat van september 1966 tot september 1968 werd uitgezonden. Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste was JZNZ een hele gezellige serie. Goed geschreven door schrijfster Annie M.G. Schmidt in samenwerking met Harry Bannink. Ten tweede waren (en zijn) de liedjes heel erg bekend. In een rijtuigje bijvoorbeeld en m’n Opa (in heel Europa is er niemand zoals hij) en De kat van ome Willem is op reis geweest. Ook de cast was van een buitencategorie. Onder andere Hetty Blok, Piet Hendriks en Leen Jongewaard speelden een rol. En er waren af en toe bekende gasten zoals Wim Sonneveld. Hij zou Annie M.G. Schmidt destijds gesmeekt hebben om een rol.

‘Rusthuis vol herrie’

De serie speelde zich af in Rusthuis Klivia aan de Primulastraat. Iedere uitzending waarschuwde een Papegaai (Piet Hendriks) voor ontploffingen. Het was allesbehalve een rustig huis. Zuster Klivia (Hetty Blok) zwaaide de scepter. De bewoners warenn de Ingenieur, pruikenmaakster Jet, de jongens Bobby en Bertus en Gerrit de inbreker. Zij kregen het regelmatig aan de stok met buurman Boordevol die tevens eigenaar was van het pand. Hij ergerde zich aan het ‘rusthuis vol herrie’ en probeerde Klivia op alle mogelijke manieren het huis uit te krijgen. Dat lukte echter de gehele twee seizoenen niet.

Seksuele getinte grapjes

In eerste instantie was de serie bedoeld voor kinderen, toch waardeerden volwassenen de serie ook. Zij vonden vooral de dubbelzinnigheden en woordgrapjes die Annie M.G. Schmidt in het script verwerkte erg leuk. Meestal ging het dan om seksueel getinte grapjes. Een voorbeeld hiervan is de zin: ‘Een stekkie van de fuch, fuch, fuchsia’. Kinderen hadden daar totaal geen erg in, maar volwassenen natuurlijk wel.

Geen videobanden van Ja Zuster, Nee Zuster

De opnamen die binnen werden gemaakt, zijn er helaas niet meer. De serie werd opgenomen op Ampexbanden en die werden hergebruikt, omdat die banden duurder waren dan alle acteurs en de decors bij elkaar. Op één na alle afleveringen zijn verloren gegaan. Wel zijn er nog buitenopnamen, die werden namelijk op film geschoten. Daarvan zijn vijftien liedjes later op video uitgebracht.

‘Maar twintig afleveringen’

De laatste uitzending vond plaats op 7 september 1968. De Leidsche Courant schreef: ‘Dit is het onherroepelijke einde van de ongetwijfeld meest succesvolle serie uit het vaderlandse teeveebestel.’ In totaal zijn er twintig afleveringen gemaakt, verdeeld over twee jaar. Er was één aflevering per maand, veertig minuten lang op de zaterdagmiddag en die begon om 17.00 uur. De serie won in 1967 een Televizier-Ring. In 1999 ging de theatervoorstelling Ja Zuster, Nee Zuster in première. Ook werd de serie verfilmd in 2002.

Foto: Wikimedia Commons