‘Toen was geluk heel gewoon’. Weet je het nog? De succesvolle KRO-serie zorgde vanaf 1994 jarenlang voor miljoenen kijkers. De avonturen van de eigenwijze en knorrige trambestuurder Jaap Kooiman (Gerard Cox), zijn vrouw Nel (Joke Bruijs) en hun buurman Simon Stokvis (Sjoerd Pleijsier) leverden veel vermaak op.
De serie speelt zich af in Rotterdam-Zuid eind jaren vijftig. De eerste aflevering vindt plaats in het jaar 1959. In de 229 afleveringen die volgen komen herkenbare gebeurtenissen en voorwerpen uit de jaren zestig en zeventig voorbij. Was jij een trouwe kijker? Dan ken jij deze personages vast nog wel: meneer Harmsen, Hopjes, Karel van Dam, Henk van der Berg en Bas.
The Honeymooners
Wist je dat de serie gebaseerd is op een Amerikaanse sitcom genaamd The Honeymooners? In de beginjaren was de serie trager dan in de latere jaren, dit komt omdat de eerste afleveringen letterlijke vertalingen waren van The Honeymooners. Vanaf 1996 schreven Cox en Pleijsier de afleveringen zelf en ging het tempo omhoog. Ook werden sommige karakters een stuk excentrieker. Voorbeeld hiervan is Simon. In het begin een ietwat sullig type, later heel geslepen. De laatste aflevering getiteld ‘De rek is eruit’ speelt zich af in 1974 en wordt op 3 juni 2009 uitgezonden, voorafgegaan door een documentaire over de reeks. Liefhebbers van de serie zijn niet happy. In 2014, twintig jaar na het begin van de serie, verschijnt er nog een bioscoopfilm: Toen Was Geluk Heel Gewoon, de film. Het speelt zich af rond de verloren WK-finale van Nederland tegen West-Duitsland. Critici zeggen dat er toch wel iets te veel schoonmoedergrappen in deze film zitten. Ik zou zeggen, kijk en oordeel zelf als je de film nog niet hebt gezien.
Gouden beeld
De titel van de serie verwijst naar het lied van ‘1948’ dat door Kees van Kooten en Wim de Bie werd geschreven en gezongen in het VARA-programma Hadimassa. Het leverde Gerard Cox een bescheiden hitje op. In 1999 won de serie de Gouden Televizier Ring in de categorie beste comedy en het Gouden Beeld (beste comedyproductie).
Was geluk heel gewoon?
Zestien seizoenen lang zorgt de serie voor nostalgie, (Rotterdamse) humor en oubolligheid in de huiskamers. De komedie ademt een hoog ‘vroeger was alles beter’ en ‘geluk was toen nog heel gewoon’ gehalte uit. Maar was dat nou ook echt zo?