Weet jij het nog?
Langzaam rijden of stilstaan: file. Dagelijks hebben we in Nederland ermee te maken. Maar wist je dat de allereerste geregistreerde file ontstond op 29 mei 1955?
Op een zonnige Eerste Pinksterdag was het bij knooppunt Oudenrijn raak. Geïrriteerde mensen? Welnee, de mensen waren juist blij en maakten er een vrolijke happening van. Niet voor te stellen anno 2018.
Dagje uit
Het was een vrije dag, prachtig mooi weer, perfect om iets leuks te gaan doen. Vanuit de Randstad vertrokken de mensen met de auto richting de Veluwe en de families in Duitsland stapten de auto in voor een bezoekje aan de Nederlandse stranden en de bollenvelden. Bij Utrecht ging het mis, op de rotonde bij knooppunt Oudenrijn werden die dag 50.000 auto’s geteld. Dat is veel als je bedenkt dat het aantal geregistreerde auto’s in Nederland in die tijd 219.000 bedroeg.
Amerikaans
Zoals je gezegd, was niemand boos op die dag. Het begrip file was nog niet zo bekend, je had er weleens van gehoord, maar het was iets Amerikaans. Op de website van de ANWB staat: ,,Het was juist heel modern om in de file te staan. Dan hoorde je er echt bij. De file werd in die tijd in goede banen geleid door een verkeersregelaar. Dat was leuk werk, want het waren toen bijna altijd vrolijke mensen die in de file stonden.”
Eerdere files
De file van 29 mei staat officieel te boek als de allereerste file. Natuurlijk zijn er verhalen dat er al veel eerder files stonden in Nederland. Bijvoorbeeld in 1928, naar aanleiding van de Olympische Spelen in Amsterdam. In maart 1913 berichtte het Algemeen Handelsblad over ‘een lange file van auto’s op de 2,3 kilometer lange Middenweg in Amsterdam. Oorzaak? Voetbal.
Dagelijks fileleed
Tegenwoordig is het niet meer bijzonder, ze staan er dagelijks. In plaats van vrolijk zijn we nu geïrriteerd. Volgens Wikipedia is de laatste dag zonder file op zondag 30 december 2007, dat is meer dan tien jaar geleden! Toch zou het leuk zijn om er net zoals toen nog een keer een vrolijke aangelegenheid van te maken!