Weet jij het nog?
Rustig wakker worden op zondagmorgen werd zonder zijn ‘easy listening’ muziek nooit meer hetzelfde. Over MuziekMozaïek presentator en tv-legende Willem Duys.
Duys’ favoriete muziek kreeg je te horen in het radioprogramma MuziekMozaïk, dat hij 37 jaar lang presenteerde. Iedere zondagmorgen bij de Avro op Hilversum 1 van half negen tot half tien. Het begon met ‘goedemorgen lieve luisteraars’.
Poëtische aankondigingen
Hij hield vooral van licht klassiek en jazz. Veel Toots Tielemans, Rogier van Otterloo, Louis van Dijk en Rita Reys. En daar tussen een langzaam sprekende Duys die in de meeste gevallen ruim uitweidde over de betreffende artiest, die hij ook vaak als ‘goede vriend’ bestempelde. Het waren poëtische aankondigingen die niemand kon evenaren.
Het voorbeeld voor Matthijs van Nieuwkerk
Hij zou uiteindelijk meer dan veertig jaar werkzaam zijn bij de Avro als presentator, commentator en verslaggever. Willem Duys was niet alleen een bijzondere radiopresentator, maar werd uiteindelijk een tv-legende. Hij werd het voorbeeld voor Matthijs van Nieuwkerk en presenteerde maar liefst 170 keer ‘Voor de vuist weg’, tussen 1963 en 1979, de eerste talkshow op de Nederlandse televisie.
Hij sprong er spontaan in
De titel was overigens makkelijk gekozen, want Duys hield niet van repeteren. Hij sprong er spontaan in en improviseerde ‘voor de vuist weg’. “Ik zei goedenavond lieve mensen, en daar gingen we,” zegt Duys in een documentaire van Han Peekel over Duys. Dat maakte het tot een bijzonder programma waarin menig zanger of zangeres zijn of haar debuut kreeg (Martine Bijl, Adamo, Patricia Paay, Lee Towers, Drs P. ).
Vissenkom op zijn presentatietafel
Een show met bijzondere gasten uit binnen- en buitenland, muziek en vooral dieren. Een boa constrictor of een krokodil. Het kon allemaal en was nooit eerder vertoond. De vissenkom op zijn presentatietafel overigens ook niet. Spraakmakende televisie dus.
Edison uitreiking
Even spraakmakend waren de uitzendingen van het Grand Gala du Disque in 1963 waarin schrijver Godfried Bomans aan ‘had mijn vrouw maar één zo’n been’-Marlene Dietrich, een Edison uitreikte. Willem Duys praatte dit alles op gepaste en soms hilarische wijze aan elkaar.
Gouden Televisier-Ring
Hij was ook de commentator-stem bij verschillende Eurovisie Songfestivals en versloeg regelmatig een tenniswedstrijd bij de Open Nederlandse Tenniskampioenschappen vanuit Het Melkhuisje. Was nog een tijd vast panellid in de tv-quiz Babbelonië en won in 1974 de Gouden Televisier-Ring.
Hij overleed op 82-jarige leeftijd
Hij begon als schrijvend journalist, copywriter en tv-recensent, maar al snel werden het radio en televisie. Tussendoor had hij nog een tijd een eigen platenmaatschappij. In 1998 werd hij getroffen door een herseninfarct. Op 27 juni 1999 stopte hij met zijn wekelijkse radioprogramma. Willem Duys overleed in 2011 op 82-jarige leeftijd. In Blaricum ligt hij begraven.