Weet jij het nog?
Gerard Friedrich Knetemann wordt op 6 maart 1951 geboren in Amsterdam. We kennen hem allemaal beter als “de Kneet”. Hij was in zijn jonge jaren stratenmaker, maar fietsen was zijn passie en hij werd op zijn 23e profwielrenner in de ploeg waar Joop Zoetemelk kopman was.
Werelkampioen
In dat eerste jaar (1974) werd hij in Parijs-Roubaix laatste en een week daarna won hij de Amstel Gold Race. Er volgden nog veel meer successen, waaronder diverse touretappes. Eén van de mooiste overwinningen was de wereldtitel die Knetemann op 27 augustus 1978 won op de Nürburgring, en die hij wegkaapte voor de neus van Francesco Moser, die op papier een veel betere sprinter was. Het verschil was trouwens miniem en met het blote oog niet te zien.
Revalidatie
Dieptepunten waren er ook. In 1983 in de semi-klassieker ‘Dwars door België’ lette hij even niet op en knalde tegen een geparkeerde auto. Hij werd naar het ziekenhuis in Gent gebracht en het zag er allemaal niet best uit. Het was de vraag of hij ooit nog professioneel kon zou kunnen fietsen. Maar na een lange revalidatieperiode knokte hij zich terug, en met succes. Want in 1985 won hij nog een keer de Amstel Gold Race en het was een hevig geëmotioneerde Kneet die over de streep kwam. Vier jaar later stopte hij als prof en werd onder andere bondscoach.
Kneetjes
Knetemann viel als wielrenner op door zijn humor en opmerkelijke uitspraken. Hier een paar ‘Kneetjes’:
“Ik ben slecht in pronostieken. Altijd geweest. Je dacht toch niet dat ik in ’78 de naam Knetemann had genoemd?”
“Je wordt altijd door een strontkar overreden, nooit door een trouwkoets”
“Als het niet gaat, gaat het niet. Je kunt een koe moeilijk uit het weiland halen als ze er niet in staat”
“Opgebaard over de meet komen, nadat je je het snot voor de ogen hebt gereden”
“Voor mij is fietsen àlles, maar in het grote geheel is dat driemaal niks”
De Kneet overleed in 2004 op 53-jarige leeftijd plotseling tijdens een middagje mountainbiken met vrienden in de duinen bij Bergen. Hij werd onwel en stierf aan de gevolgen van een longembolie.
Foto: Bert Verhoeff / Anefo [CC0], via Wikimedia Commons